Sindikat BHRT: Niko ne može ugasiti signal

Sindikalna organizacija BHRT-a, u okviru Državnog sindikata uposlenika u institucijama BiH, danas je na prvoj vanrednoj sjednici Skupštine SO BHRT-a donijela četiri zaključka. 

U prvom se navodi da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a, pa ni Upravni odbor BHRT, osim osnivača Parlamentarne skupštine BiH, koja u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti može jedino osigurati nesmetano funkcioniranje i finansijsku održivost Javnog RTV servisa emitiranja.

Zaključeno je da Upravni odbor BHRT-a podnese ostavku zbog odstupanja od svojih ingerencija predviđenih Zakonom i jer svojim najavama i aktivnostima ugrožava pravo na rad uposlenih u BHRT-u, a činjenica je da UO BHRT-a nije na vrijeme reagirao kako riješiti način naplate RTV takse.

Treći je zaključak da se sudskim putem riješe potraživanja od Federalne televizije (16,5 miliona KM ) i RTRS-a (8,8 miliona KM ), uz pitanje zašto se čekalo da dostignu navedeni iznosi i ugrozi rad, poslovanje i postojanje BHRT-a.

Također je zaključeno da Ured za reviziju BiH  ispita poslovanje  BHRT-a, ali da i entitetski Uredi za reviziju ispitaju poslovanje entitetskih javnih emitera, saopćeno je iz tog sindikata.  

Upozorenje mreže javnih medijskih servisa

Evropska radiodifuzna unija (EBU), najveća mreža javnih medijskih servisa u svijetu, upozorava da bi Bosna i Hercegovina jedina u Evropi mogla ostati bez javnog servisa

“Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da pronađu vjerodostojno i dugoročno rješenje finansiranja Javnog servisa u ovoj zemlji i podrške ovom vidu demokratije”, navela je Evropska radiodifuzna unija u saopćenju, koje prenosi Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT).

EBU je duboko zabrinut što BHRT, njena članica, planira obustaviti emitiranje programa krajem juna zbog neriješenog problema finansiranja.

Bilo bi to prvi put da je emiter nekog javnog servisa u Evropi prinuđen na ovakav korak usljed finansijskih teškoća, upozorava EBU.

Dalje je navedeno da je finansijska situacija u BHRT-u iz godine u godinu lošija zbog nedovoljnog priliva novca, što je uzrokovano progresivnim padom naplate RTV takse, slabim sistemom naplate i znatnim zaostacima plaćanja od entitetskih partnerskih emitera, Radio-Televizije Federacije BiH i Radio-Televizije Republike Srpske.

“Nažalost, potrebna reforma sistema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine konstantno se odgađa”, upozorava EBU.

Iz EBU-a ističu da su proteklih godina aktivno podržavali bh. članicu u traženju sigurnog izvora finansiranja. Više puta su se sastali s predstavnicima bh. vlasti u potrazi za dugoročnim rješenjem za naplatu RTV takse. EBU je pozvao Evropski parlament i Evropsku komisiju da podrže implementaciju evropskih medijskih standarda u BiH. 

EBU je produžio rok BHRT-u za otplatu šest miliona švicarskih franaka, odnosno 5,4 miliona eura duga. Prvobitno je BHRT taj novac trebao isplatiti do jučer, da bi rok za isplatu bio produžen do sljedeće srijede.

“Nadamo se da će Vlada Bosne i Hercegovine prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo početi potrebne reforme za naplatu pretplate, već hitno preduzeti mjere koje će omogućiti BHRT-u da nastavi s radom i otplati dugove. Vjerujemo da je jaki javni medijski servis kamen temeljac stabilne demokratije i ključ za socijalnu koheziju”, izjavila je generalna direktorica EBU-a.

Lajčak: BiH nezamisliva bez javnog emitera

Jedan od prioriteta Slovačke, koja prvog jula od Holandije preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, bit će vraćanje optimizma u proširenje Evropske unije, istakao je ministar vanjskih poslova te zemlje Miroslav Lajčak.

U Briselu je danas novo, slovačko predsjedništvo EU-a predstavilo prioritete predsjedavanja Unijom a, kako je naglasio šef slovačke diplomatije, prioritet njihovog predsjedavanja Unijom bit će vraćanje optimizma u njeno proširenje.

Kada je riječ o BiH, Lajčak je podsjetio na obavezu ispunjavanja neophodnih preduslova, poput prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uspostave mehanizma koordinacije, ali i konačnog objavljivanja rezultata popisa stanovništva. Također, Lajčak se posebno osvrnuo na mogućnost da BiH krajem ovog mjeseca ostane bez državne televizije, javlja Anadolija.

Na pitanje novinara može li država bez državne televizije biti kredibilan partner Evropske unije, Lajčak je izjavio da ne može zamisliti BiH bez javnog servisa.

“Ne mogu da zamislim BiH bez državne televizije. Imam najbolja iskustva sa državnom televizijom, koja je profesionalna i kompetentna i puno znači za objektivno informisanje javnosti u BiH. Jednostavno ne mogu da zamislim da se taj problem ne bi mogao riješiti do početka našeg predsjedavanja Unijom i vjerujem da će političari uraditi sve što treba, jer to je služba koja je više nego potrebna”, izjavio je Lajčak.

Rješenje problema u posljednji čas

Istakao je da je to pitanje bitno što prije staviti na dnevni red, a njegova iskustva sa bosanskohercegovačkim političarima, kako je kazao, pokazuju da se mnoga pitanja rješavaju u posljednjim trenucima.

“Moja iskustva s političarima u BiH su da mnoga pitanja rješavaju u posljednjim trenucima, ali ih rješavaju. Nije potrebno da čekamo do zadnjeg trenutka, bilo bi dobro da se počne već sada. Isto kao što je bilo sa, recimo, liberalizacijom viznog režima, kada smo izgubili nepotrebno vrijeme da bi na kraju ispunili sve uslove. Želim da vjerujem da će i ovom slučaju biti tako”, poručio je šef slovačke diplomatije.

Upravni odbor BHRT-a u ponedjeljak je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa. Odluka je direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

Izvor: Al Jazeera i agencije