Oglasi

Sindikalci najavili proteste u Banjoj Luci

Neprihvatljivo je smanjenje plata od 10 posto za prosvjetne i zdravstvene radnike, policiju i službenike u pravosuđu, poručuju sindikalci.

Savez sindikata Republike Srpske (RS) najavio je proteste za 30. novembar. Poručuje da ne pristaje na smanjenje plata, koje je Vlada RS-a najavila prednacrtom entitetskog budžeta za 2013. godinu.

Kako je najavljeno, protestirat će radnici javne uprave, pravosuđa, zdravstva, kao i prosvjetni radnici.

Neprihvatljivo je smanjenje plata od 10 posto za prosvjetne i zdravstvene radnike, policiju i službenike u pravosuđu, poručuju sindikalci.

Borba svim sredstvima

Protiv namjere Vlade borit će se, kažu, svim sredstvima sindikalne borbe. Prvi je izlazak na ulicu, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Duško Jandrić, potpredsjednik Saveza sindikata RS-a, kaže: "Ovi oblici sindikalne borbe, koje smo najavili i koje ćemo sigurno provesti, nisu nikakav atak ni na koga. Mi znamo šta hoćemo, a šta nećemo. Dakle, nećemo smanjenje plata. Ne interesuju nas politički motivisane poruke, koje ovih dana dobijamo. Ni u čijoj službi nismo. Dakle, u službi smo našeg članstva."

Međutim, iz Vlade poručuju da drugog načina nema. Priznaju da se bez najavljenih ušteda entitetskom budžetu loše piše. Plate će biti umanjene i ministrima, poslanicima, premijeru i predsjedniku, kažu u Vladi RS-a.

Javna preduzeća bit će restrukturirana, a to, kako kažu, podrazumijeva i otkaze. Između ostalog, bit će ukinuto šest agencija i dva zavoda.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS-a, kaže: "Koliko god ove mjere, koje su sadržane u ekonomskoj politici, možda nisu popularne, mi nismo dobili mandat da bismo bili popularni, nego odgovorni i da provedemo ono što je u interesu RS-a. Procjene za 2013. godinu, nažalost, nisu dobre."

U Udruženju ekonomista RS-a smatraju da je Vlada trebala biti odgovorna ranije. Kažu da onda možda ne bi morali preduzimati ovako rigorozne mjere.

Sumnjaju i da će ove mjere obezbijediti stabilnost entitetskih finansija.

Efekti štednje

Saša Grabovac iz Uddruženja ekonomista kaže: "Vidimo da i u Evropi i u svijetu nema rezultata ako imamo samo štednju. Dakle, tu štednju treba preusmjeriti u produktivne svrhe. Dakle, ako ne osjetimo efekte štednje ni kroz investicionu potrošnju, onda neće biti moguće dugoročno održati ovakvu ekonomsku situaciju."

Ovim mjerama Vlada očekuje uštedu od 57 miliona eura. Taj novac bit će utrošen za isplatu prve rate kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vlada poručuje da je pet miliona eura namijenila poljoprivredi, a 14 miliona eura investirat će u privredu.

"Predstavnici Vlade razgovaraće još nekoliko dana sa socijalnim partnerima o ovom prednacrtu budžeta i ekonomske politike za 2013. godinu. Nakon toga, ti dokumenti bi trebalo da budu proslijeđeni u Narodnu skupštinu RS-a, gdje će poslanici donijeti konačnu odluku", izvještava Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera