Sinaj: Zbog okrutnosti vojske odlaze u ISIL

Optuženici su osuđeni za planiranje napada na kršćansku manjinu i crkve te snage sigurnosti (Al Jazeera)

Piše: Muna Al Zamalut

Priča o Sinaju se ne završava na ugnjetavanju i nepravdi spram civila, koji se provode tokom sigurnosnih akcija vojske i policije, jer neki smatraju da ovakvi prekršaji rađaju osvetu koja podstiče narod, posebno mladiće, na pridruživanje ISIL-ovom Sinajskom vilajetu.

Možda se dogodio prvi presedan u kojem muškarac, pripadnik sinajskih plemena, samostalno izvodi napad na grupu pripadnika egipatske vojske, sveteći se za smrt oca i brata koje je tokom sigurnosne akcije prošlog mjeseca ubila ta ista vojska.

To su za Al Jazeeru kazali mnogi stanovnici ovog područja. Istovremeno, egipatski mediji su zanemarili događaj da bi ga, kada je grupa ISIL preuzela odgovornost za napad, potom stidljivo spomenuli, navodeći da su pored napadača poginula četiri vojnika, među kojima je jedan oficir.

Al Jazeera je istražila da li je 35-ogodišnji Salem Joma bio pripadnik Sinajskog vilajeta, grupe koja se ranije nazivala Ansar Bayt Almaqdes prije nego je priznala ISIL.

Niko od ispitanih mještana nije potvrdio njegovu pripadnost Sinajskom vilajetu, a pojedini pretpostavljaju da se kasnije priključio toj grupi u namjeri da osveti oca i brata.

Jedan od stanovnika, Ismaeel Al-Bareekat, kaže da je Joma, pripadnik plemena Al-Tayaha iz centralnog Sinaja, paljbom iz vatrenog oružja napao vojno vozilo koje se kretalo prema vodozahvatnoj stanici u području Ber Beda, usmrtivši četvoricu vojnika prije nego je i sam poginuo. 

Motiv osvete

Susjed Al-Hajj Abu Yusefa, porijeklom iz plemena Al-Tayaha, kaže da je porodica Salema Jome religiozna, ali dodaje da mu nije poznato da su se pripadnici tog plemena pridružili bilo kojoj grupi ili organizaciji.

Potvrđuje da je vojska bez suđenja, pa čak i bez optužbe, pogubila dvojicu članova porodice Salema Jome i da je stoga moguće da se Salem tajno priključio Sinajskom vilajetu, s obzirom na saopćenje ISIL-a u kojem ta grupa preuzima odgovornost za napad.

Sličnu izjavu dao je za Al Jazeeru šeik plemena Al-Tayaha, Salman Al Breeki. On kaže da se radi o pristojnoj porodici koja se bavi svojim poslovima.

Također je potvrdio da je osveta bila Jomin motiv za izvršenje napada, dodavši da se takav slučaj može ponoviti ako se nastavi provoditi progon stanovništva.

Susreli smo se i sa jednim od Jominih rođaka, koji je tražio da se ne otkriva njegov identitet. On je rekao da je mladić, nakon što mu je vojska pogubila oca i brata, čvrsto odlučio da se osveti.

Dodao je da se nakon tog slučaja mladić promijenio i u posljednje vrijeme čudno ponašao, da je pratio kretanje vojske u području, te da je za očekivati da se već bio priključio Sinajskom vilajetu.

Zanimljivo je da brojni stanovnici centralnog Sinaja sa kojima je razgovarala Al Jazeera smatraju da tokom napada vojska namjerno ubija civile i tako raspiruje gnjev, prijeteći da prenese bojišta i nasilje sa sjevera na Sinaj i u njegovo središte, što podstiče omladinu da se priključuje Sinajskom vilajetu.

Vojska ubija djecu

Napominju i da su vojne snage u proteklih mjesec i pol ubile dva djeteta u centralnom dijelu Sinaja dok su djeca nosila vodu na porodičnu farmu.

Abu Fahd Al Turabayn iz sela Al- Munbateh u centralnom Sinaju priča da je vojska pritvorila, a nako nekoliko sati pogubila dječake Muhamada Esleema Eshteewija (14) i Jamala Muhamada (13).

Mještani su na putu pronašli njihova tijela, na kojima su bili vidljivi tragovi mučenja i hitaca ispaljenih iz vatrenog oružja.

Al Turabayn kaže da ono što se događa u centralnom dijelu Sinaja snažno podstiče širenje nasilja, a samim tim i pridruživanje Sinajskom vilajetu.

Na području Al-Kaseema u centralnom Sinaju, Al Jazeera je razgovarala sa osobom koja tvrdi da je bliska Sinajskom vilajetu.

Ta osoba nam je potvrdila da se brojni mladići tajno, ne obavještavajući poridice, pridružuju Sinajskom vilajetu, tvrdeći da je temeljni razlog za to osveta za ponašanje vojske i policije koje čine nepravdu i ugnjetavaju stanovništvo ovog područja.

Izvor: Al Jazeera