Oglasi

Simoviću i Kaliniću potvrđene kazne

Prijašnjom pravomoćnom presudom, osuđeni na po 40 godina zbog ubistava, otmica i niza drugih kaznenih djela.
Kalinić i Simović uhapšeni su u junu 2010. godine u Hrvatskoj, nakon međusobnog obračuna, u kojem je Simović ranio Kalinića

Pripadnicima kriminalne grupe "zemunski klan" Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću Specijalni sud u Beogradu potvrdio je u četvrtak prijašnju pravomoćnu presudu na po 40 godina zbog ubistava, otmica i niza drugih krivičnih djela na koja su bili osuđeni u vrijeme bijega nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića.

Simović i Kalinić iskoristili su zakonsko pravo za ponavljanje postupka, jer im je suđeno u odsutnosti.

Kalinić i Simović bili su u bijegu sedam i po godina, a uhapšeni su u junu 2010. godine u Hrvatskoj, nakon međusobnog obračuna u kojem je Simović ranio Kalinića, javlja Hina.

Isjekao tijelo

Kalinić je, među ostalim, priznao ubistvo srbijanskog kriminalca Cvetka Simića u Zagrebu, čije je tijelo nakon likvidacije isjekao i ostavio na obali pored jezera Jarun u Zagrebu.

Simović i Kalinić zajedno su sudjelovali u dokazanih devet ubistava i dvije otmice.

Žalbeni sud nedavno im je potvrdio presudu kojom su ranije osuđeni na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu premijera Đinđića.

Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije iza prelaza Batrovci s Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se skrivao više od sedam godina.

Iz Srbije su pobjegli nakon atentata na premijera Đinđića 12. marta 2003. godine.

Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. augusta izručen je Srbiji.

Budući da ima dvojno državljanstvo, bio je prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o uzajamnom izručenju vlastitih državljana koji su ranije potpisali Beograd i Zagreb.

Još jedan postupak

Protiv Kalinića i Simovića u toku je još jedan postupak, a optuženi su, zajedno s članovima zemunskog kriminalnog klana Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem, zvanim Vlada Budala, za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Bojović i Milosavljević uhapšeni su u februaru u Španiji i u toku je postupak za njihovo izručenje Srbiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.