Simbol palestinskog otpora: Ranjen mladić s čuvene fotografije

Dvadesetdvogodišnji Aid Ebu Amr danas je ranjen u stopalo (Anadolija)

Tokom protesta održanih u cilju probijanja blokade Gaze u napadu izraelskih vojnika je ranjen i 22-godišnji Aid Ebu Amr koji se nedavno pojavio na fotografiji fotoreportera Anadolije koja je, po mnogima, postala svojevrsni simbol palestinskog otpora.

Fotografiju je krajem oktobra zabilježio fotoreporter Anadolije Mustafa Hassona, a na njoj se vidi mladi Palestinac Ebu Amr koji tokom protesta u jednoj ruci drži palestinsku zastavu, a u drugoj praćku. 

Fotografija je korištena u brojnim svjetskim medijima, a mnogi su je uporedili s djelom francuskog slikara Eugena Delacroixa „Sloboda vodi narod“, nastalog davne 1830. godine.

Hassona je fotografiju napravio tokom palestinskih protesta protiv izraelske blokade Gaze, a na društvenim mrežama ova fotografija se našla uz čuveno djelo francuskog slikara Eugena Delacroixa „Sloboda vodi narod“, koje simbolizuje Francusku revoluciju.

Palestinska zastava i praćka

Detalj koji se ističe kao bitna sličnost fotografije i slike su palestinska zastava i praćka u rukama mladog Palestinca te zastava Francuske i puška sa izvučenim bajonetom u rukama Francuskinje na slici „Sloboda vodi narod“.

 

 

 

Ovaj mladić o kojem se prethodnih dana mnogo pisalo i govorilo danas je od izraelskog metka ranjen u stopalo.

Izraelski vojnici su tokom današnjih protesta upotrebom bojeve municije ranili ukupno osam osoba.

Grupa Palestinaca okupila se danas na sjevernoj obali kako bi po 15. put pokušali probiti blokadu Gaze.

Današnji protesti su održani pod sloganom „Akcije će se nastaviti dok blokada ne bude uklonjena“.

Izrael od 2006. godine Gazu drži pod blokadom. Šest od sedam graničnih prelaza u Pojasu Gaze, u kojem živi blizu dva miliona Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

Izvor: Agencije