Simbol otpora: Cvijeće iz ostataka granata

Na Zapadnoj Obali svakodnevno niču nove barikade. Izrael nastavlja s podizanjem zidova i gradnjom naselja na palestinskoj zemlji.
 
Stanovništvo okupiranog teritorija ne odustaje od prosvjeda, ali bori se i drugim sredstvima – u ostatke granata kojima ih gađaju sade cvijeće. Sad već imaju cijele vrtove.
 
Sjećanje na izgubljen život
 
U vrtu u selu Bilin, na okupiranoj Zapadnoj Obali, lokalno stanovništvo predano i s ljubavlju njeguje mlade ružine izdanke. Svaki pupoljak iznikao iz školjke dimne granate sjećanje je na jedan izgubljen život.
 
“Još čuvam bombu koja je ubila Bessima. Ovo ubija ljude, ubila je Bessima. Zasadila sam cvijeće tu, jer je i on cvijet”, kaže Sodhaya Abu Rahmeh, majka poginulog mladića.
 
Bessim je samo jedan od mnogih ubijenih tijekom demonstracija. Granata ga je pogodila ravno u prsa. 
 
Inat, kamenje i cvijeće
 
Ono čime se Palestinci mogu braniti od okupacije jesu inat, pokoji bačeni kamen i buketi raznobojnog cvijeća.
 
“Ideja je da iz ovog oružja, koje ubija i razara, možemo stvoriti život. Bez obzira na razaranje i ubijanja, još smo na našoj zemlji. Ostat ćemo ovdje saditi cvijeće i ruže i šaljemo poruku ljubavi svijetu. To je i poruka postojanosti, koja osporava okupaciju, koju ćemo ovim preživjeti”, poručio je Mouhammed al-Khatib, jedan od osnivača vrta.  
 
Teritorij Zapadne Obale svakim danom je sve manji. Izrael samovoljno nastavlja s podizanjem barikada. Cvijeće Bilina simbol je otpora cijelog palestinskog naroda.
 
Izvor: Al Jazeera