Silvio Berlusconi ponovo na sudu u Italiji

Silvio Berlusconi
Berlusconi: Odgovorno sam odlučio izaći na europske izbore, gdje nedostaje dubokog razmišljanja o budućnosti svijeta (EPA)

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi (82), protiv koga se vodi nekoliko sudskih postupaka, u petak je opet pozvan na sud zbog podmićivanja svjedoka u suđenju za prostituciju, prenose agencije.

Sud u Bariju zakazao je prvu raspravu za 4. februar naredne godine.

Slučaj se dogodio 2008. i 2009. godine kada je mladi i ambiciozni poduzetnik u Bariju Giampaolo Tarantini dovodio eskort djevojke na proslave organizirane u Berlusconijevim rezidencijama u Rimu i na Sardiniji kako bi dobio poslove po premijerovoj preporuci.

Tarantini, komu se sudi za poticanje na prostituciju, osuđen je na prvostepenom sudu na osam godina zatvora, ali još traje postupak na žalbenom sudu.

Berlusconi je istovremeno optužen da je platio poduzetniku kako bi na suđenju prešutio škakljive informacije o razuzdanim zabavama.

Milioni za šutnju

Tužiteljstvo tvrdi kako je Berlusconi dao Tarantiniju “stotine hiljada eura, pravnu pomoć i posao” kako bi lagao sudijama.

Bivšem predsjedniku italijanske Vlade već se sudi za podmićivanje svjedoka u Milanu, Sienni, Rimu i Torinu.

Optužen je kako je milionima eura kupio šutnju sudionika i sudionica takozvanih bunga-bunga zabava.

Kao i u drugim predmetima, medijski magnat nije skrivao da je Tarantiniju isplatio novac, rekavši kako je samo “pomogao čovjeku i porodici sa djecom koji su bili i jesu u velikim finansijskim teškoćama”.

“Sigurni smo kako će Berlusconi nakon početka suđenja biti brzo pušten”, komentirao je njegov poznati advokat Nicolo Ghedini, a prenio je dnevnik La Repubblica.

Posljednji u nizu problema

Ovo je, kako podsjeća agencija Reuters, posljednji u nizu pravnih problema s kojima se suočava medijski tajkun Berlusconi otkako je prije 24 godine ušao u politiku.

Pošto je presuda na četverogodišnji zatvor 2013. zbog utaje poreza njegove TV kompanije Mediaset pretočena u godinu dana društveno korisnog rada, njemu je zabranjeno da obavlja bilo koju javnu funkciju i oduzeto mu je mjesto u Parlamentu.

Berlusconi, koji se sada ponovo može kandidirati za javne funkcije, uvijek je odbacivao optužbe i tvrdio kako je riječ o političkom lovu na vještice.

Stranka bivšeg premijera Forza Italia doživjela je veliki poraz na izborima u martu poslije kojih je postala tek četvrta partija po snazi u Parlamentu i prešla u opoziciju, pošto je njena ranija manja partnerka u vladajućoj koaliciji, desničarska Liga, formirala Vladu sa antisistemskim Pokretom 5 zvjezdica.

Izvor: Agencije