Silvio Berlusconi počeo izdržavati kaznu

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi počeo je služiti jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada u domu za starije osobe blizu Milana.

U domu bi trebao provoditi četiri sata tjedno, umjesto četverogodišnje zatvorske kazne za utaju poreza.

Zbog te presude izgubio je i mjesto u Senatu. Ali, kako iz Milana izvještava reporter Al Jazeere Claudio Lavanga, Berlusconi je i dalje jedan od najutjecajnijih i najpopularnijih talijanskih političara.   

Briga za oboljele od Alzheimera

Četiri puta bio je premijer, a sada je prvi put osuđenik na društveno korisnom radu. Silvio Berlusconi u petak je počeo služiti jednogodišnju kaznu za utaju poreza u domu za stare pored Milana.

Zaštitari su ga ovaj put morali čekati napolju. Tijekom idućih 12 mjeseci dolazit će ovamo na najmanje četiri sata tjedno i pomagati starijim pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti.

Kazna je podijelila Talijane. Nakon Berlusconijevog dolaska, jedan prosvjednik je javno tražio da bivši premijer bude poslan u zatvor. Zaštitari su ga ispratili iz doma.

Ali jedna mještanka smatra da je Berlusconi žrtva urote.

“Uvijek sam glasovala za njega i nastavit ću glasovati za njega ili njegove nasljednike. Zaslužio je to”, rekla je.

“Berlusconiju će i dalje biti dozvoljeno da putuje u Rim između utorka i četvrtka, kako bi nastavio s političkim aktivnostima. Unatoč presudi i izbacivanju iz Senata, ostao je lider stranke Forza Italia, najjače stranke desnog centra u Italiji”, izvještava Claudio Lavanga.

Uprkos presudi – velika popularnost

Posljednje ankete pokazuju da će otprilike 20 posto birača glasovati za njega na predstojećim izborima za Europski parlament, što njegovu stranku čini trećom najpopularnijom u Italiji.

Novinar Leo Sisti kaže kako je iznenađen činjenicom da presuda uopće nije umanjila Berlusconijevu popularnost.

“Rijetko ćete naći premijera koji je osuđen za utaju poreza, koji služi kaznu društveno korisnog rada i istodobno ostaje bitan igrač na političkoj sceni. Iznenađen sam reakcijom Talijana”, kaže Sisti.

Prethodnih dana, Berlusconi je javno kritizirao suce, presudu nazivao “monstruoznom”, a društveno korisni rad “apsurdnim”.

Kao odgovor, upozorili su ga da će, ako ih nastavi omalovažavati, ostatak kazne odslužiti u kućnom pritvoru ili zatvoru.

Izvor: Al Jazeera