Šilhavy: Crna Gora i Kosovo imaju vrhunske igrače

U
Dva mjesta u grupi vode dalje, odnosno na Evropsko prvenstvo i to je šansa za svaki tim u grupi (Reuters)

Nogometne reprezentacije Crne Gore i Kosova imaju odlične igrače i frenetične navijače, koji su im velika prednost na domaćim utakmicama, tako da oni mogu mnogo uraditi u ovom ciklusu, rekao je za Al Jazeeru selektor reprezentacije Češke Jaroslav Šilhavy.

S njim smo razgovarali pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, koje će biti održano u 12 gradova i 12 država “starog kontinenta”. Njegovi se izabranici u grupi A s Engleskom, Bugarskom, Crnom Gorom i Kosovom.

Šilhavy nam je rekao da ima određenih problema sa sastavom.

“Nekoliko igrača nije nastupalo za svoje klubove proteklih sedmica zbog problema s povredama. Naprimjer, Vladimir Darida [vezni igrač Herthe iz Berlina], koji nam je veoma važan, počeo je trenirati tek prije nekoliko dana. Vidjet ćemo hoće li biti spreman ili će propustiti ove dvije utakmice”, navodi naš sagovornik.

Češka 22. marta gostuje u Londonu u prvom kolu kvalifikacija, dok četiri dana kasnije dočekuje višestrukog prvaka svijeta, Brazil, s kojim će igrati prijateljsku utakmicu u prijestonici Pragu.

Na pitanje ko je favorit kvalifikacijske grupe A Šilhavy brzo odgovara:

“Engleska, bez ikakve sumnje. Oni su pokazali svoju snagu tokom prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji. No, dva mjesta u grupi vode dalje, odnosno na Evropsko prvenstvo i to je šansa za svaki tim u grupi”, rekao je on.

Borba do samog kraja

Selektor Češke slaže se da bi dobar rezultat bio povratak s Wembleyja bez poraza.

“To bi bilo dobro. Engleska ima jaku reprezentaciju i to će nam biti veoma teška utakmica. No, ne smijemo se predavati prije nje”, govori i nastavlja:

“Borit ćemo se do samog kraja i vidjet ćemo do kojeg ćemo rezultata doći.”

Za Crnu Goru i Kosovo kaže da imaju veoma dobre nogometaše.

“Neki od njih igraju u veoma jakim prvenstvima. Crna Gora, kao i Kosovo, ima ogromnu prednost na domaćim utakmicama, a to su navijači, koji će im pružiti veliku podršku. Kad je riječ o Kosovu, mislim da je to jedna od najboljih reprezentacija iz petog šešira”, rekao je Šilhavy i dodao da se nijedan protivnik ne smije potcijeniti.

Na kraju smo ga pitali da prokomentira Evropsko prvenstvo u nekoliko država, kao i nedavno održanu prvu sezonu Lige nacija, u kojoj je Češka zauzela drugo mjesto (dvije pobjede, dva poraza) u Diviziji B1 iza Ukrajine, a ispred Slovačke.

“Ovo sve je nešto novo i vidjet ćemo kako će sve proći. Veoma sam znatiželjan u vezi s time”, rekao je na kraju intervjua za Al Jazeeru Jaroslav Šilhavy, selektor nogometne reprezentacije Češke.

Spisak pozvanih igrača

Romin Patrik Schick predvodi napad Češke protiv Engleza i Brazilaca [EPA-EFE]

Za utakmicu protiv Engleske 22. marta na otvaranju kvalifikacija, te za prijateljski okršaj protiv Brazila četiri dana kasnije selektor Češke pozvao je sljedeće igrače:

Golmani: Tomaš Vaclik (Sevilla), Tomaš Koubek (Rennes), Jiri Pavlenka (Werder).

Odbrana: Theodor Gebre Selassie (Werder), Marek Suchy (Basel), Filip Novak (Trabzonspor), Tomaš Kalas (Bristol City), Ondrej Čelustka (Antalyaspor), Vladimir Coufal (Slavia Prag), Ondrej Kudela (Slavia Prag).

Vezni red: Borek Dočkal (Slavia Prag), Jakub Jankto (Sampdoria), Tomaš Souček (Slavia Prag), Jaromir Zmrhal (Slavia Prag), Lukaš Masopust (Jablonec), Alex Kral (Slavia Prag).

Napad: Matej Vydra (Burnley), Patrik Schick (Roma).

Od Londona do Sofije

Kao što smo ranije naveli, Česi su u veoma nezgodnoj grupi A s Crnom Gorom, Kosovom, Engleskom i Bugarskom.

Kvalifikacijski ciklus otvaraju upravo protiv “Gordog Albiona” na stadionu Wembley u Londonu.

U drugom su kolu slobodni i igraju prijateljski susret protiv Brazila (26. mart) da bi kvalifikacije nastavili prvom domaćom utakmicom 7. juna, kad im dolazi Bugarska, iza koje će biti već dvije odigrane utakmice s Crnom Gorom (u Sofiji) i Kosovom (u Prištini).

Tri dana kasnije u Olomouc im u goste dolaze Crnogorci, potom 7. septembra idu u Prištinu da bi balkansku turneju nastavili 10. septembra u Podgorici.

Engleska gostuje kod Češke 11. oktobra u Pragu, a novembarske kvalifikacije Česima donose domaći okršaj s Kosovom i na kraju gostovanje kod Bugara.

Pola-pola u 2018.

Pobjeda ili poraz ukratko je opis 2018. za nogometnu reprezentaciju Češke.

Odigrala je deset zvaničnih utakmica, bilo da je riječ o Diviziji B Lige nacija, Kupu Kine ili prijateljskim susretima, te upisala učinak pola-pola.

Bolji od Čeha bili su Urugvajci (0:2), Australci (0:4), Rusi (1:5), te Ukrajinci u dvije utakmice u Ligi nacija – 1:2 i 0:1.

S druge strane, slast pobjede Češka je osjetila protiv Kine (4:1), Nigerije (1:0), Poljske (1:0) i dvaput protiv Slovačke: 2:1 i 1:0.

Zanimljivo je da su porazi od Australije i Rusije ujedno i rekordni za Češku u njenoj historiji od raspada Čehoslovačke.

Najuvjerljiviju pobjedu Česi su ostvarili 4. juna 2005, kada su u Liberecu deklasirali Andoru s 8:1.

Čeh i Koller

Gorostasni napadač Jan Koller prvi je strijelac Češke svih vremena sa 55 golova [EPA]

Češka ima dugu nogometnu historiju, ali pod različitim nazivima. Tako je, naprimjer, nogometni savez te države osnovan 19. oktobra 1901, ali je tada bio Nogometni savez Kraljevine Bohemije. Prvu zvaničnu utakmicu odigrali su 5. aprila 1903. i tada je Bohemija pretrpjela poraz od Mađarske u Budimpešti (1:2).

Od 1922. do 1993. djelovao je Čehoslovački nogometni savez da bi od podjele te države krovna kuća češkog nogometa nosila ime Češko-moravski nogometni savez. Trenutno ime, Nogometni savez Češke, nosi od juna 2011. i na čelu mu je Martin Malik.

Najviše nastupa u češkoj reprezentaciji sakupio je legendarni golman Petr Čeh (124), dok je gorostasni napadač Jan Koller prvi strijelac s 55 golova.

Češka je trenutno na 44. mjestu na FIFA-inoj rang-listi nacionalnih timova, a četiri puta bila je čak druga selekcija svijeta (septembar 1999; januar – maj 2000; april – maj 2005; januar – maj 2006).

Izvor: Al Jazeera