Oglasi

Sikstinska kapela fotografirana do najsitnijeg detalja

Kombinirajući digitalnu tehnologiju i posebne male LED-sijalice kojima se reproduciralo dnevno svjetlo, fotografi su napravili slike visoke 43 centimetra i široke 1,2 metra.
Sikstinska kapelaU rad je uključeno ukupno 220 fotografija iz Sikstine u prirodnoj veličiniAP

Slavne freske Sikstinske kapele, Michelangelovo remek-djelo, sada se mogu pregledati do najsitnijeg detalja zahvaljujući nezabilježenom fotografskom pohvatu, objavili su Vatikanski muzeji.

Kombinirajući inovativnu digitalnu tehnologiju i posebne LED žaruljice kojima se reproduciralo dnevno svjetlo, fotografi su uspjeli napraviti slike visoke 43 centimetra i široke 1,2 metra, prenosi Hina. 

U rad je uključeno ukupno 220 fotografija iz Sikstine u prirodnoj veličini, uključujući i dijelove Posljednjeg suda i bočne freske Perugina i Botticellija.

Napravljeno je 1.999 kopija, koje će biti upućene najvažnijim knjižnicama u svijetu.

Projekt trajao pet godina

Na svima se savršeno vide boje koje su upotrijebili renesansni majstori, objavila je talijanska izdavačka kuća "Scripta Maneant".

"Na projektu je rađeno pet godina", kazao je grafički urednik Gianni Grandi.

"Fotografije nam omogućuju da bolje razumijemo Michelangelov rad, različite tehnike kojima se koristio", dodao je.

Onima kojima će biti nemoguće izdvojiti 12.000 eura za jedno izdanje ovih sjajnih fotografija i dalje ostaje mogućnost posjete Sikstinskoj kapeli, u koju u prosjeku dolazi 20.000 ljudi dnevno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.