Sigurnost prioritet predsjedavanja Njemačke EU-om

Njemački ministar unutrašnjih poslova govorio je tokom Evropskog policijskog kongresa u Berlinu (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer najavio je da će politika prema azilantima i razmjena podataka između sigurnosnih institucija biti u težištu predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom.

“Namjeravamo pitanje sigurnosti postaviti kao centralni prioritet predsjedavanja Njemačke EU-om. U to spada i proširenje mogućnosti razmjene podataka između sigurnosnih službi u Evropi”, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Seehofer je u obraćanju na Kongresu evropskih policija u Berlinu ponovio zahtjev za bolju zaštitu vanjskih granica EU-a.

Smatra da je smanjenje broja zahtjeva za azil potvrda njegovog uspješnog rada te je zatražio da se EU još snažnije fokusira na politiku prema azilantima i sigurnost.

Izrazio je strahovanje da bi granice mogle postati ulazna vrata za ljude koji “žele nešto sasvim drugačije”.

Nepoštivanje Dablinskih pravila

Reforma zajedničke evropske politike prema azilantima, prema njegovim riječima, važna je koliko i borba protiv ekstremističkih stranaka, pri čemu velike nedostatke vidi, prije svega, u zaštiti vanjske granice i primjeni Dablinskih pravila.

“Od većine zemalja ne dobijemo čak ni odgovor na naš zahtjev”, primijetio je Seehofer, kritizirajući nepoštivanje Dablinskih pravila.

S tim u vezi istakao je da će Njemačka nastaviti insistirati na pojačanim graničnim kontrolama na svojim granicama.

Prenio je da je upravo zahvaljujući pojačanim kontrolama otkriveno više stotina osoba sa zabranom ulaska u zemlju i koje su na potjernicama.

“Sve dok Evropska unija ne bude osigurala efektivnu zaštitu vanjske granice Evrope i Šengenske zone moramo na našoj granici detaljno pogledati ko i iz kojeg razloga ulazi u zemlju”, zaključio je Seehofer.

Izvor: Agencije