Sigurnost kao prioritet glasača u Ashkelonu

U Izraelu će u utorak biti održani parlamentarni izbori, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi premijer Benjamin Netanyahu i njegova stranka Likud mogli pobijediti.

Vojnici su glasali u ponedjeljak, jer će na dan izbora biti zauzeti čuvanjem glasačkih mjesta.

Sigurnost je važna za mnoge glasače, ali za one koji žive u obalnom gradu Ashkelon, ona je prioritet.

Sjeverno od Pojasa Gaze nalazi se izraelski grad Ashkelon, koji je prije manje od dva mjeseca bio česta meta Hamasovih raketa. Danas ovdje jedva da postoje podsjetnici na te borbe. No, sigurnost je još glavna briga većine birača.

„Sigurnost je za nas broj jedan, budući da smo okruženi raznim ljudima koji nas žele napasti i učiniti naše živote u ovoj zemlji teškim“, izjavio je lokalni stanovnik Robert Gez.

„Šta su učinile rakete i sve ostalo prije mjesec i po dana? Ja sam poduzetnik i dvije naše prodavnice su bile zatvorene sedam dana. Posao nam je bio prepolovljen“, ističe njegov sugrađanin i vlasnik prodavnice Yaniv Biton.

Korist od Željezne kupole

Mnogi ljudi iz Ashkelona bilo je razočarano što Vlada nije nastavila vojnu ofanzivu i istjerala Hamas iz Gaze. No, uoči izbora, ne čini se da je taj osjećaj nanio štetu Netanyahuovim izgledima za ponovni izbor, navodi novinar Al Jazeere Tom Ackerman, koji se javio iz ovog grada.

„Primirje s Hamasom i dalje je na snazi. Prošli mjesec bio je prvi u posljednjih 20-tak godina bez ijedne rakete ispaljene na Izrael. Dakle, Netanyahu je neutralizirao pitanje sigurnosti kao moguću tačku napada njegovih protivnika“, istakao je Ackerman.

Vođa Likuda je imao koristi od odbrambenog raketnog sistema Željezna kupola, finansiranog od Sjedinjenih Američkih Država, koji je spriječio gotovo sve Hamasove rakete da pogode civilne ciljeve.

Netanyahu je također zaslužan za novu ogradu duž granice s Egiptom kako bi odvratio, kako ih naziva „infiltratore“, od kojih su većina zapravo ekonomske izbjeglice s roga Afrike.

Strateška prijetnja

No, Netanyahu i njegovi suparnici rekli su vrlo malo o onome što on naziva najozbiljnijom strateškom prijetnjom za državu. Premijer nije iznio plan o tome šta će učiniti ako bi iranski nuklearni program obogaćivanja dostigao ono što su izraelski zvaničnici nazvali „zona imuniteta“ od zračnih udara.

Izraelski strateški analitičar Yehezkel Dror ne vjeruje da se Netanyahuu žuri da nešto poduzme nakon izbora.

„Sve zavisi od obavještajnih procjena. Ako najvjerodostojnije obavještajne procjene kažu da ima još vremena, da se Irancima ne žuri, a moraju se uzeti u obzir sankcije i druge stvari, onda se raspored mijenja“, dodaje on.

Prema nedavnom istraživanju javnog mnijenja, samo 38 posto Izraelaca podržava napad na Iran, a još manje ako bi se proveo bez američke podrške. To oklijevanje mogao bi biti samo jedan od faktora koji će Netanyahu morati uzeti u obzir ako, kao što se očekuje, bude vodio novu vladu.

Izvor: Al Jazeera