Sigurnosni sporazum Afganistana i SAD-a

Zvaničnici Afganistana i Sjedinjenih Američkih Država potpisali su dugo odlagani sigurnosni sporazum.

Njime se američkim trupama odobrava da u toj državi ostave vojni kontingent i po isteku 2014. godine.

Bilateralni sporazum potpisan je u predsedničkoj palati u Kabulu.

Dogovoreno je da blizu 12.500 stranih vojnika, od kojih 10.000 Amerikanaca, ostane u Afganistanu i nakon isteka međunarodne misije kako bi obučavali i pomagali afganistanske sigurnosne snage.

‘Historijski dan’

Bijela kuća nazvala je potpisivanje sporazuma historijskim danom za američko-afganistanske odnose, kojima je prvenstveni cilj dugoročna sigurnost te azijske države.

Iz Kabula su poruku poslali zemljama regije.

”Niko od afganistanskih susjeda ne treba strahovati zbog ovog sporazuma. Ovaj dokument odnosi se isključivo na afganistansku sigurnost, prosperitet države, te služi za odbranu od opasnih organizacija koje prijete nama i svijetu”, rekao je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani.

Ceremonija je održana dan nakon inauguracije Ghanija. Njegov prethodnik, Hamid Karzai, dugo je odbijao da parafira sporazum koji je, vjeruje se, značajan za obje strane.

Širom Afganistana, vojne snage te države preuzele su vodstvo na terenu, ali svjesni su kako još trebaju pomoć NATO-a.

”Afganistanske sigurnosne snage još nisu spremne u svakom vojnom pogledu. Potrebna im je konstantna podrška. U protivnom, ostavili bismo napola spremne snage koje očekuju izazovi na terenu”, rekao je Carston Jacobson iz misije ISAF u Afganistanu.
Afganistanske zračne snage imaju samo dio potrebnih pilota i aviona.

NATO će morati pomoći i sa obavještajnim podacima, logistikom, obukom oficira, tehničkim vještinama, kao i obukom kako sastaviti vojni budžet.

Sigurnosni sporazum sa SAD-om, ne samo što učvršćuje put za dalji ostanak NATO snaga, već pokazuje i dugoročnu međunarodnu posvećenost Afganistanu. 

”Potpisivanje sporazuma širi je signal regiji o jasnoći i namjeri naše sigurnosne saradnje i nakon kraja ove godine. Nedvosmisleno poručujemo da mi i naši partneri u NATO-u želimo i dalje biti aktivni,  kako u obuci, tako i u podršci afganistanskim snagama”, rekao je američki ambasador u Afganistanu James Cunningham.

Talibani: Ovo je okupacija

Međutim, talibani kažu da prisustvo 12.500 stranih vojnika znači da ubrzo nema mirovnih pregovora.

”Potpisivanje sporazuma sa Amerikom zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i dijalogu. Ovaj sporazum predstavlja okupaciju Afganistana. Borimo se protiv toga”, rekao je portparol talibana Zabiullah Mujahid.

”Afganistanske vojne i policijske snage imaju 350.000 ljudi. Gotovo pet milijardi dolara godišnje ih treba platiti. Većinom to čini međunarodna zajednica. Afganistan će preuzeti budžet nad trupama 2024”, javlja iz Kabula reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse.

U međuvremenu, misija NATO-a u naredne dvije godine nastojat će osigurati da se afganistanske trupe eventualno same bore na vojnom polju.

Izvor: Al Jazeera