Sigurnosni savez EU i Britanije i poslije Brexita

Velika Britanija zvanično napušta EU 29. marta iduće godine, kao prva zemlja članica koja je odlučila istupiti iz tog bloka (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da će sigurnosni savez između Evropske unije i Britanije biti održan i poslije Brexita.

“Vjerujem da će, pošto mi nismo u ratu sa Britanijom i ne želimo da joj se svetimo zbog odluke britanskog naroda, ta sigurnosna alijansa, sigurnosni most između Britanije i EU biti održan. I dalje nam je potreban”, rekao je Juncker na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi AP.

Britanska premijerka Theresa May je također pozvala da se sigurnosna saradnja između Britanije i EU nastavi nakon Brexita. 

“Velika Britanija je posvećena evropskoj sigurnosti u budućnosti, kao što je bila u prošlosti. Ovo ne može biti vrijeme da iko od nas dozvoli konkurenciju među partnerima i stroga institucionalna ograničenja… što bi ugrozilo sigurnost naših građana”, rekla je May. 

Buduće sigurnosne odnose između EU i Britanije, ukazao je Juncker, ne bi trebalo miješati sa drugim pitanjima vezanim za istupanje Britanije iz Unije, već bi ta pitanja, kako je istakao, trebalo razmatrati pojedinačno.

Vizija budućih odnosa

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier izjavio je prošle sedmice da Velika Britanija još nije predstavila svoju viziju budućih odnosa Velike Britanije s EU-om.

Velika Britanija zvanično napušta EU 29. marta iduće godine, kao prva zemlja članica koja je odlučila istupiti iz tog bloka.

Međutim, ti izuzetno kompleksni pregovori moraju se zaključiti ove jeseni kako bi parlamenti država članica EU-a imali vremena za ratifikaciju sporazuma.

Izvor: Agencije