Sigurnosna konferencija u Minhenu: U svijetu sve više sukoba

Wolfgang Ischinger
Wolfgang Ischinger: Zapadni svijet zadnjih godina je nazadovao i prolazi kroz krizu identiteta (EPA)

U petak je počela 56. Sigurnosna konferencija u Muenchenu (MSC 2020), na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.

Wolfgang Ischinger, predsjedavajući konferencije, na otvaranju je istaknuo da u svijetu i dalje nedostaje zajedničkih aktivnosti za rješavanje najtežih kriza i najopasnijih prijetnji, koje sve ozbiljnije ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

“U svijetu je sve više sukoba. Zato je potpuno neprihvatljivo trenutačno stanje globalne nesigurnosti“, kazao je on, prenosi Anadolija.

Upozorio je, također, da je zapadni svijet posljednjih godina značajno nazadovao, dodajući da Zapad prolazi kroz svojevrsnu krizu identiteta.

Međunarodni liberalni poredak

Na konferenciji, koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne dužnosnike na svijetu, ove godine sudjeluje blizu 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i obrane.

Konferenciji, koja traje do nedjelje, prisustvuje i više od 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, obrana Europske unije, globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, kibernetička sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.

Ove godine su oko hotela u kojem se održava konferencija poduzete opsežne mjere sigurnosti, a za održavanje reda i mira je angažirano približno 5.000 policajaca.

Izvor: Agencije