Sigurne zone u fokusu pregovora o Siriji

Delegacije Turske, Rusije i Irana su garanti mirovnog procesa u Siriji (Arhiva)

U kazahstanskom glavnom gradu Astani završena je peta runda mirovnih pregovora o Siriji na kojoj su delegacije Turske, Rusije i Irana dogovorile formiranje zajedničke radne grupe koja će biti zadužena za nastavak izrade plana uspostave takozvanih nekonfliktnih zona u Siriji.

Šef kazahstanske diplomatije i domaćin pregovora Kayrat Adbrahmanov izrazio je zadovoljstvo napravljenim napretkom u pregovorima o granicama budućih nekonfliktnih zona.

Rekao je da će zajednička radna grupa imati zadatak da u narednim danima nastavi raditi na dogovaranju svih detalja vezanih za granice i mehanizme kontrole u tim zonama.

Otvaranje humanitarnih koridora

Naredni sastanak radne grupe najavljen je za početak augusta u Iranu, a šesta runda pregovora u Astani trebala bi biti održana u posljednjoj sedmici augusta.

Učesnici pregovora u Astani podržavaju pregovarački proces u Ženevi.

Abdrahmanov je pozvao sve sukobljene strane u Siriji da hitno pomognu u otvaranju humanitarnih koridora u toj zemlji.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Siriji je 30. decembra prošle godine postignut načelni dogovor o prekidu sukoba, a u januaru su počeli pregovori u Astani koji za cilj imaju kreiranje mehanizma implementacije primirja.

Turska je garant poštivanja primirja od strane sirijske opozicije, a Rusija i Iran kao saveznici sirijskog režima garanti su poštivanja sporazuma s te strane.

Duboka politička i sigurnosna kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat početkom 2011. godine kada su snage Assadovog režima silom pokušale ugušiti masovne proteste u toj zemlji.

Izvor: Agencije