Oglasi

Siemens za Rusiju pravi 675 lokomotiva

Lokomotive će njemačka kompanija dostaviti u saradnji s jednom ruskom firmom, a vrijednost sporazuma je oko 2,5 milijardi eura.
Siemens je pouzdan partner u modernizaciji infrastrukture u RusijiAFP/Getty

Njemačka kompanija Siemens potpisala je sporazum vrijedan oko 2,5 milijardi eura o isporuci 675 lokomotiva ruskoj državnoj željeznici, u zajedničkom poduhvatu s ruskom firmom Sinara Group.

Memorandum su potpisali izvršni direktor Siemensa Peter Luescher i direktor Ruskih željeznica (RZD) Vladimir Janukin, na marginama posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Moskvi, prenosi AFP.

RZD je "izrazio namjeru da kupi 675 električnih lokomotiva za vuču teretnih vagona u periodu od 2016. do 2020. godine", navodi Siemens.

Lokomotive će njemačka kompanija dostaviti u saradnji s firmom Sinara Group - Ural lokomotvive, iz uralske oblasti Sverdlovsk.

Izvršni direktor Sinare Dmitrij Pumpjanski rekao je novinarima na marginama rusko-njemačkih pregovora u Kremlju da procjenjuje vrijednost sporazuma na oko 2,5 milijardi eura.

Siemens i RZD nisu iznosili finansijske detalje.

"Rusija je veoma važno tržište za Siemens, koji je pouzdan partner u modernizaciji infrastrukture u toj zemlji", kazao je Loescher.

Izvor: Agencije