Oglasi

Siemens najavio oštro smanjivanje troškova

Njemačka kompanija u iduće dvije godine planira postići uštede od šest milijardi eura, ali nisu poznate pojedinosti plana.
Znamo šta moramo činiti, pa to i činimo, poručio je izvršni direktor Siemensa Peter Loescher Getty

Njemački inženjerski div Siemens predstavio je obiman program smanjenja troškova, kojim u iduće dvije godine planira postići uštede od šest milijardi eura, u nastojanju da očuva konkurentnost u uslovima slabe globalne ekonomije.

Taj predvodnik industrije i najvrednija njemačka kompanija pod pritiskom je da smanji troškove i preusmjeri fokus na najprofitabilnije dijelove svoga poslovanja, budući da će globalnoj ekonomiji očito trebati duže vrijeme da se oporavi nego što se u početku očekivalo.

"Znamo šta moramo činiti, pa to i činimo", poručio je izvršni direktor Peter Loescher, predstavljajući radikalan plan smanjenja troškova i godišnji izvještaj o rezultatima poslovanja.

U četvrtom tromjesečju Siemensove fiskalne godine, koja je završila 30. septembra, neto dobit smanjena je na godišnjem nivou dva posto, na 1,48 milijardi eura.

Takav rezultat najvećim dijelom proizlazi iz jednokratnih troškova u iznosu 327 miliona eura, povezanim s plinskim i naftnim poslovanjem u Iranu, zbog novih trgovinskih sankcija nametnutih toj zemlji, tumače u njemačkoj kompaniji.

Snažno tromjesečje

Loescher je ustrajan u ocjeni da je četvrto tromjesečje bilo snažno i "omogućilo nam je da ispunimo očekivanja za fiskalnu 2012. godinu".

Neto dobit u cijeloj poslovnoj godini, koja je trajala od 1. oktobra 2011. do 30. decembra 2012. godine, smanjena je 27 posto, na 4,59 milijardi eura.

Prihodi su uvećani sedam posto, na 78,296 milijardi eura, objavio je Siemens.

"Neto dobit je u prošloj godini značajno smanjena, budući da nismo u potpunosti uspjeli značajno poboljšati naše poslovanje u odnosu na konkurenciju. S ciljem da to ispravimo, Siemens planira smanjiti troškove za šest milijardi eura, povećati konkurentnost, postati brži i smanjiti birokraciju", kazao je Loescher

Siemens za sada, ipak, ne iznosi pojedinosti plana smanjenja troškova.

"To će imati nepovoljne učinke na zaposlenike, premda u ovome trenutku ne mogu mnogo o tome govoriti", kazao je Loescher, ali nije naveo koliko bi radnih mjesta moglo biti dovedeno u pitanje.

Reorganizacija će uključivati osnaživanje putem akvizicija te kroz prodaje dijelova poslovanja, čiji profiti u dužem razdoblju ne ispunjavaju očekivanja kompanije, poručuju iz Siemensa.

Izvor: Agencije