Sidnejska policija: Uhapšeni napadač nije terorista, već psihički bolesnik

Izvor: [Marc Kean/YouTube]

Uhapšeni napadač koji je u centru australske metropole Sydneyu napao nožem dvije žene, od kojih je jedna umrla, nije počinio teroristički napad, već je riječ o psihički bolesnom čovjeku, saopćila je tamošnja policija, prenosi Hina.

Policijska operacija zaustavila je život u centru grada nakon što je 21-godišnjak mesarskim nožem hodao prometnim ulicama Sydneya, pokušavajući usred bijela dana napadati ljude.

Zatvoreno je nekoliko ulica, a promet je preusmjeren dok su policija i hitne službe odgovarale na incident.

Bolničari su pronašli 41-godišnju ženu koja je ubodena u leđa. Trenutno je u bolnici i u stabilnom je stanju.

Napadač nije povezan s ‘terorističkim grupama’

Ubrzo nakon toga su pronašli i 21-godišnjakinju, koja je ubijena u stanu u istoj ulici. Policija povezuje ta dva događaja.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i videosnimke incidenta. Pokazuju muškarca koji nasumično pokušava napadati ljude, uzvikujući “Allahu Akbar”, dok ga tri prolaznika ne uspiju zaustaviti i zadržati na tlu.

Načelnik policije Mick Fuller rekao je da se napad ne vodi kao teroristički jer “napadač nije povezan s terorističkim grupama i napadač je djelovao sam”.

Lokalni mediji pišu kako je muškarac nedavno pobjegao iz psihijatrijske bolnice, no policija nije potvrdila te tvrdnje.

No Fuller je istakao kako je mladić imao historiju mentalnih problema i da “svi dokazi upućuju” da je riječ o činu psihički bolesnog čovjeka. Kod njega je pronađen USB s materijalima “ideologija povezanih s terorizmom”.

Izvor: Agencije