Sibirski val zaledio Evropu, deseci žrtava

Snježni val odnio je najmanje dvije žrtve u Rumuniji (EPA)

Evropu je u utorak, od Baltika do Mediterana, zahvatio ledeni talas iz Sibira, koji je za četiri dana odneo više od 20 života.

Ledeni talas, koji su britanski mediji prozvali “Zver sa istoka”, Holanđani “Sibirski medved”, Šveđani “Snežni top”, a Francuzi “Moskva-Pariz”, izaziva bojazan za osobe krhkog zdravlja, za beskućnike i starije te uzrokuje poremećaje u saobraćaju.

Najmanje je 24 ljudi od petka umrlo od hladnoće: devet u Poljskoj, troje beskućnika u Francuskoj, četvoro u Litvanijii, dvoje u Rumuniji, među kojima 83-godišnja žena pronađena u utorak u snegu na putu, beskućnik u Italiji…

U Italiji i do minus 40 stepeni

Živa u termometru pala je u čitavoj Evropi.

U Italiji je u noći na ponedjeljak u dolini Campoluzzu,  stotinjak kilometara od Venecije, zabeleženo minus 40 Celzijevih stepeni, a u Rimu je pao prvi sneg u poslednjih šest godina.

U Švedskoj je u ponedjeljak u Laponiji izmereno minus 39,6 stepeni, a u Austriji minus 25,4 stepena u Flattnitzu, na jugu, što je rekord za februar.

U Francuskoj ovakve  hladnoće u ovo doba godine nije bilo od 2005. godine, a uvala Ajaccio na Korzici osvanula je u utorak pod snegom, što nije viđeno u poslednjih 30 godina.

U Nemačkoj je u noći na utorak na planinskom vrhu Zugspitzeu (2.962 metra, najviši vrh u zemlji) bilo minus 30,5 stepeni, što u ovo doba godine nije zabeleženo tokom poslednjeg stoleća.

Snijeg i u Velikoj Britaniji

Iste noći temperatura se na jugu Poljske spustila na minus 20 stepeni, na zapadu Češke na minus 24,6 stepeni, a u Litvaniji na minus 26 stepeni.

Na sunčanom hrvatskom otoku Hvaru zabeležen je minus jedan stepen, u Albaniji su temperature na istorijskom minimumu, na Kosovu se temperatura spustila na minus 10 stepeni, a u okolini Sarajeva na minus 20 stepeni.

U Švajcarskoj je minus 38 stepeni zableženo u Glattalpu, na 1.850 metara nadmorske visine, nenastanjenom području na kojemu ekstremne vrednosti nisu retke.

U Velikoj Britaniji je mestimično palo pet do deset centimetara snega.

Problemi u saobraćaju

Novine su objavile fotografije veslača na reci Camu i zamrznutih talasa u Weston-super-Mareu.

I istok Irske je očekivao sneg sa temperaturom za pet do desetstepeni nižom od prosečne.

U Holandiji, u Eindhovenu, živa se spustila na minus 10,1 stepeni.

Sneg i poledica poremetili su saobraćaj, pa su zabeležena kašnjenja i otkazivanja putovanja, na primer na londonskom aerodromu Heathrowu, gdje je British Airways otkazao 60 letova, i u Nici, na Azurnoj obali, u Francuskoj.

Zatvorene škole u Albaniji

U Nemačkoj, na baltičkoj obali i u Švedskoj dogodio se veći broj saobraćajnih nesreća.

I nastava u školama je poremećena: vrtići i škole bili su zatvoreni u Napulju i brojnim italijanskim gradovima, na zapadu Bosne i Hercegovine te na jugu i na severoistoku Bugarske.

U Albaniji su mnoge škole zatvorene, jer nemaju grejanja.

Izvor: Agencije