Oglasi

Šibenik: Otvoren najveći hrvatski vjetropark

Vjetropark ima 19 generatora, instalirana snaga je 43,7 megavata, a proizvodit će 100 gigavatsati električne energije godišnje.
Projekt je izveden na način da zadovoljava sve najstrože kriterije zaštite okolišaPixsell / Hrvoje Jelavić

Na brdima Velika glava, Bubrig i Crni vrh u Danilu pored Šibenika u četvrtak je u rad pušten vjetropark Danilo Holding RP Globala, najveći takvog tipa u Hrvatskoj, a riječ je o projektu vrijednom 70 milijuna eura.

Vjetropark se sastoji od 19 vjetroturbinskih generatora, s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 megavata, koji bi, prema navodima investitora, trebali proizvoditi blizu 100 gigavatsati električne energije godišnje, prenosi Hina.

Vjetrolektrana Danilo od petka će početi opskrbljivati hrvatsku elektroenergetsku mrežu, a prema izračunu investitora, njezini bi pogoni trebali povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto.

Zaštita okoliša

Projekt je izveden na način da zadovoljava sve najstrože kriterije zaštite okoliša, a na njemu je korištena vrhunska tehnologija, kazao je direktor RP Global Hrvatska Bojan Reščec.

U financiranju projekta sudjelovali su Međunarodna financijska korporacija (članica Svjetske banke), UniCredit iz Beča i Zagrebačka banka.

Kako je rečeno, novi pogon za proizvodnju električne energije iz vjetra trebao bi zaposliti desetak radnika.

RP Global, investitor u vjetropark Danilo, neovisni je proizvođač energije, aktivan u Francuskoj, Poljskoj, Portugalu, Čileu, Peruu i Gruziji, a sjedište kompanije je u Beču.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.