Šibenik: Glavni trg više ne nosi Titovo ime

Predsjednik Gradskog vijeća rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito bio diktator i izraziti staljinist do 1953. (Al Jazeera)

Šibenski vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća u utorak s 12 glasova za prihvatili prijedlog HRAST-a – Pokreta za uspješnu Hrvatsku, da se glavni gradski trg, Poljana maršala Tita, preimenuje u Poljanu.

Prije glasovanja sjednicu su napustili vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP). Protiv su bili reformisti Petar Baranović i Draško Lambaša iz Hrvatske narodne stranke, a troje je bilo suzdržano.

Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 od 25 vijećnika.

Izlazeći iz Gradske vijećnice, SDP-ovac Joško Šupe, dobacio je kako je tu riječ o suđenju Titu, a ne o promjeni imena glavnog trga, prenosi Hina.

Tijekom burne rasprave, Baranović je pozvao vijećnike da “budu tolerantni i zadrže široke vidike”.

“Pokojne povijesne ličnosti treba ostaviti u miru i oko toga ne bi trebalo raditi cirkus”, rekao je Baranović.

Predsjednik Gradskog vijeća, Ivica Poljičak iz Hrvatske demokratske zajednice  mu je odgovorio da u tom vijeću nikad nije bilo cirkusa te da je tu riječ o sasvim legitimnoj demokratskoj proceduri.

Po završetku glasovanja, Poljičak je rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito, kako je rekao, bio diktator i izraziti staljinist do 1953. godine.

Ministar: Odluka Gradskog vijeća neustavna

Istaknuo je Goli otok, pogubljenje Andrije Hebranga te suđenje nadbiskupu Stepincu. Poljičak je rekao je da za Titove vladavine nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija.

“Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi njegovo ime”, ocijenio je.

Nakon glasovanja o promjeni imena glavnoga šibenskog trga, inicijator, potpredsjednik HRAST-a, Hrvoje Zekanović priopćio je da je danas Poljana službeno vraćena Šibenčanima te da se službeno zove onako kako je desetljećima zovu stanovnici toga grada.

U poruci objavljenoj na Facebooku, hrvatski ministar uprave, Arsen Bauk, kazao je kako je današnja odluka Gradskog vijeća neustavna i pritom se poziva na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006.

U toj odluci se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima izmjena.

Nedostatak mišljenja građana

Po Zakonu o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem je području naselje, ulica ili trg.

U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje kroz oblik mjesne samouprave, navodi se u tadašnjoj odluci Ustavnog suda.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, značio bi propust koji bi odluku činio nesuglasnom s odredbama Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana o promjeni imena naselja, ulice ili trga bio bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu Ustavom, navodi se u odluci Ustavnog suda iz 2006. na koju se poziva ministar Bauk.

Izvor: Agencije