Oglasi

Shinzo Abe: Brexit bez sporazuma se mora izbjeći

Pozivamo na uređeni Brexit, založio se japanski premijer i podsjetio na ulaganja brojnih japanskih kompanija u Velikoj Britaniji.
Evropa i Japan proživljavaju tešku trgovinsku fazu sa Sjedinjenim Državama predsjednikaEPA

Brexit bez sporazuma između Evropske unije i Velike Britanije se mora izbjeći "pod svaku cijenu", izjavio je japanski premijer Shinzo Abe.

"Pozivamo na uređeni Brexit", založio se on na konferenciji za novinare u Briselu i podsjetio na ulaganja brojnih japanskih kompanija u Velikoj Britaniji kao "ulazna vrata Japana u EU".

"Nadamo se da će te kompanije moći nastaviti napredovati u Velikoj Britaniji", dodao je Abe u prisustvu evropskih dužnosnika, među kojima su bili predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Evropljani su pristali tokom specijalnog samita 10. aprila odgoditi izlazak Velike Britanije iz evropskog bloka, početno predviđenog za 29. marta, na najkasnije 31. oktobra.

Teška faza sa SAD-om

Samit EU - Japan je bio prilika da se spomene napredak omogućen trgovinskim sporazumom između dvoje partnera, koji je stupio na snagu 1. februara i koji je najveći na svijetu, jer obuhvata 630 miliona ljudi i gotovo trećinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda - BDP.

Abe je naglasio da, "suočeni s rastućim protekcionizmom, dijele želje EU-a".

"Sarađivat ćemo kako bi poslali jaku poruku međunarodnoj zajednici na samitu G20 u Osaki krajem juna", rekao je on.

Evropa i Japan proživljavaju tešku trgovinsku fazu sa Sjedinjenim Američkim Državama predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.