Oglasi

Shell za 70 milijardi dolara kupuje BG Group

Ukoliko dođe do realizacije kupovine britanske kompanije, tržišna vrijednost Shella će porasti na 296 milijardi dolara.
Menadžer Shella Ben Van Beurden je kazao kako bi kupovina BG Groupe bila krajnje pozitivnaEPA - Arhiva

Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija Shell, saopćila je da je s upravom britanske naftno-istraživačke kompanije BG Group dogovorila njenu kupovinu, javlja Anadolija.

Shell je za kupovinu BG Groupe ponudio blizu 47 milijardi funti (oko 70 milijardi dolara).

Ukoliko dođe do realizacije kupovine BG Groupa, tržišna vrijednost Shella će porasti na 296 milijardi dolara, a bila bi to rekordna kupovina na energetskom tržištu u ovoj godini.

"Ovo je veoma bitna kupovina, jer bi kompanija Shell mogla svojim dioničarima predstaviti širi asortiman ponude. Tako bi se za sve dioničare u svijetu promjenljivih cijena nafte formirala još jača i konkurentnija firma", izjavio je direktor kompanije Shell Jorma Ollila.

Finansijski rast

Menadžer Shella Ben Van Beurden, kazao je  kako bi kupovina BG Groupe bila krajnje pozitivna i da odgovara njihovoj strategiji i poslovanju u industriji.

On je dodao kako će kupovina BG Groupe i ujedinjenje ove dvije kompanije biti dodatak koji će omogućiti finansijski rast Shella na naftnom tržištu.

Menadžer BG Groupe Helge Lung smatra da je ova ponuda Shella privlačna dioničarima BG Groupe te da imaju dobru poslovnu strategiju.

"Stručnost, istraživački i drugi resursi kompanije BG Group će biti ujedinjeni sa snagom, finansijskom moći i stručnošću Shella", izjavio je Lund.

BG Group je osnovana u Velikoj Britaniji 1997. godine i treća je najveća kompanija koja se bavi energentima u Velikoj Britaniji.

Kompanija posluje u 24 različite zemlje i ima 5.200 zaposlenika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.