Oglasi

Shell planira zatvaranje 7.000 do 9.000 radnih mjesta

Naftna kompanija se suočava ne samo s posljedicama pandemije korona virusa, već i s izazovom energetske tranzicije.
Reorganizacija bi Shellu trebala omogućiti uštedu između dvije i 2,5 milijarde dolara godišnjeEPA

Multinacionalna naftna kompanija Royal Dutch Shell saopćila je da planira smanjiti između 7.000 i 9.000 radnih mjesta, u okviru velikog restrukturiranja radi smanjenja troškova uslijed pada potražnje i cijena nafte.

Gotovo 1.500 ljudi već je dobrovoljno napustilo kompaniju, dok će ostatak zaposlenih otići do 2022. godine, prenosi Beta.

Reorganizacija bi trebala omogućiti uštedu između dvije i 2,5 milijarde dolara godišnje.

Izazovi energetske tranzicije

Shell precizira da u trećem kvartalu očekuje naknadu za amortizaciju od milijardu do 1,5 milijardi dolara.

Poput svog konkurenta British Petroleuma (BP), koji je, također, najavio ukidanje 10.000 radnih mjesta, i Shell se suočava ne samo s posljedicama pandemije korona virusa, već i s izazovom energetske tranzicije.

U saopćenju objavljenom u srijedu, Shell precizira da je "gotovo 80 posto prodaje tečnog prirodnog gasa u 2020. godini bilo povezano s cijenom nafte", čiji se nagli pad od početka godine ogleda u maržama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.