Shanghai Shenua novi tim Didiera Drogbe

Drogba je najzaslužniji za Chelseajevu pobjedu nad Bayernom u ovogodišnjem finalu Lige prvaka (Reuters)

Doskorašnji nogometaš engleskog premierligaša Chelseaja Didier Drogba potvrdio je u srijedu kako je potpisao ugovor sa ekipom Shanghai Shenua i da će naredne dvije i po godine igrati u Kini.

„Dobro sam razmotrio sve ponude koje sam dobio i mislim da je prelazak u Shanghai pravi potez. Tražio sam novi izazov, novo iskustvo i drugu kulturu, pa sam uzbuđen zbog dolaska u Superligu Kine”, rekao je reprezentativac Obale Slonovače.

Drogba će se novom klubu priključiti u julu, a finansijski detalji ugovora nisu poznati, mada lokalni mediji navode da će napadač zarađivati 300.000 američkih dolara sedmično.

„Kada sam sa Chelseajem bio prošle godine u Kini, odlično smo se proveli i upoznali fenomenalne navijače. Nadam se da ću pomoći u promociji kineskog nogometa u svijetu“, poručio je Drogba.

Brojne titule

Napadač iz Obale Slonovače je u Chelsea došao u junu 2004. godine iz Marseillea za 24 miliona britanskih funti, a sa klubom iz Londona osvojio je tri domaće titule, četiri FA kupa i dva Liga kupa.

Odigrao je 341 utakmicu i postigao je 157 golova u dresu tima sa Stamford Bridgea.

U finalu ovogodišnje Lige evropskih prvaka protiv Bayerna postigao je izjednačujući gol u 88. minuti meča u Minhenu, izborio produžetke, a prilikom izvođenja jedanaesteraca postigao pobjednički penal za Chelsea.

Izvor: Agencije