Shanahan: SAD isključuje Tursku iz programa F-35

Shanahan je rekao da želi da eliminira negativne posljedice po druge kupce F-35 (EPA)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država se priprema da isključi Tursku iz programa izrade naprednih američkih višenamjenskih borbenih aviona F-35, zbog namjere Ankare da od Rusije kupi proturaketni odbrambeni sistem S-400, rekao je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan.  

On je prošle sedmice razgovarao s rukovodstvom kompanija Lockheed Martina i United Technologies Corporationa o posljedicama isključivanja Turske iz programa proizvodnje F-35, prenosi Tass.

Shanahan je rekao da želi da eliminira negativne posljedice po druge kupce F-35, ali je dodao da s Turskom treba razgovarati.

Strateški partneri

On je naglasio je da Turska ostaje strateški partner SAD-a i da su bilateralni odnosi dvije zemlje bolji nego prije dva ili četiri mjeseca samo zbog učestalosti kontakata, prenosi Tanjug.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da bi Turska mogla da sarađuje s bilo kojom drugom zemljom ako SAD odbije da isporuči avione F-35.

List Vesti odbrane navodi riječi izvora u turskim oružanim snagama da bi Ankara u tom slučaju mogla da se okrene Moskvi.

Izvor: Agencije