SFF ponovo okuplja mlade nade filma

Sarajevo Film Festival jubilarni deseti put organizira Sarajevo talents – okupljanje i radionicu mladih nada iz svijeta filma. Ove godine taj centar za upoznavanje i trening ima 71 sudionika. Broj interesenata u stalnom je porastu. 

U natjecateljskoj kategoriji igranih filmova, ove ćemo godine gledati i “Vlažnost” reditelja iz Beograda, Nikole Ljuce.

I on je bio polaznik Sarajevo talentsa.

Upravo zahvaljujući ovdje ostvarenim kontaktima, uspio je realizirati svoj film. I to je ono što organizatori žele – zadovoljni su kada vide da su uz pomoć Sarajevo film festivala  – talenti – postali zreli stvaratelji.

“U principu naš cilj je da ih prije svega povežemo, da se međusobno upoznaju, da se upoznaju sa ekspertima, da im eksperti prenose ono što se dešava u svijetu filma, koji su trendovi u industriji, i da ih potaknu na dalje bavljenje ovim poslom”, kaže Asja Makarević, program menadžer SFF Talentsa.

Nova upoznavanja

Prilika je to za nova upoznavanja svih kolega filmske industrije, ne samo mladih, nego i afirmiranih glumaca i glumica, poput Judite Marulić, gledateljima poznatijoj po glavnoj ulozi u hrvatskom filmu “Sonja i bik”.

Tu se pokušavaju i riješiti vječni problemi producenata – kako pronaći sredstva za ostvarenje svojih ideja.

“Talents Sarajevo pomaže nam da razvijamo filmove, ali ne samo sadržajno, nego nas uči i kako napraviti koprodukciju. A tu se radi o susretanju ljudi, učenju o pravilima i zakonima o sponzorstvu u njihovim zemljama, te učenju poslovne etike. Dakle, upoznate producente iz tih zemalja i na taj se način približite koprodukciji u tim zemljama, to je najveća korist”, ističe Suzan Guverte, turska producentica.

Filmska kritika

Osim što spaja one koji su iza i ispred kamere, Sarajevo talents od velike je koristi i onima koji trebaju svojim kritikama evaluirati njihov rad.

“Mislim da je to prilika da mi kritičari budemo u istoj skupini sa stvarateljima, i to u biti znači da mi koji samo sjedimo i gledamo a zatim pišemo o tim filmovima, spoznamo sve ono unutarnje i  što se događa u pozadini. Jer mislim da većina filmskih kritičara nema dobar uvid u to”, navodi Petra Meterc, filmska kritičarka.

“Nadolazeći filmski festivali pokazat će koliko je talenata izbrušeno na ovogodišnjoj radionici. Možda će neki od tih mladih filmskih stvaratelja, svjetske premijere imati upravo na ovom filmskom platnu”, izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera