SFF omogućava Sarajevu priliv veći od 50 miliona KM

SFF je bitno promijenio način na koji se BiH percipira u međunarodnoj javnosti (EPA)

Sarajevo film festival (SFF) glavnom gradu BiH omogućava priliv od 51,6 miliona konvertibilnih maraka i pozitivno utiče na međunarodnu percepciju Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori jednog od najprestižnijih filmskih događaja u regionu, prenosi Anadolija

Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom uticaju SFF-a, koju je provela britanska konzultantska kuća Olsberg SPI, pokazala je da je festival prošle godine privukao 10.000 turista, što je omogućilo priliv od 51,6 miliona KM i zaposlenje 1.385 radnika.

Ekonomska aktivnost indirektno vezana za samo održavanje festivala procijenjena je na 10,3 miliona KM prometa i 99 radnih mjesta godišnje. Na svaku uloženu marku iz javnih sredstava ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreskih prihoda. Uz to svojim aktivnostima daje ključan doprinos razvoju filmske industrije u regionu, pozitivno utiče na međunarodnu percepciju BiH, a kod građana stvara jak osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici, ističu iz SFF-a.

Stalno zaposleni

U 2017. godini SFF je direktnim trošenjem vlastitog budžeta generisao 4,49 miliona KM, čime je doprinio stvaranju 508.531 KM bruto dodane vrijednosti (BDV). Za vrijeme pripreme festivala radno je angažovano 250 ljudi, što bi preračunato na godišnji nivo značilo 28 stalno zaposlenih.

Kada se u obzir uzmu multiplicirajući efekti festivala, koji uključuju ekonomsku aktivnost festivalskih dobavljača i podsticaj povećanju potrošnje, vrijednost ekonomskog učinka povezanog sa festivalom procjenjuje se na 10,3 miliona KM, što rezultira zaposlenjem 99 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena i stvaranjem 1,87 miliona KM bruto dodane vrijednosti.

Studija pokazuje da SFF značajno doprinosi i široj sarajevskoj i bh. ekonomiji. Naime, za vrijeme održavanja prošlogodišnjeg festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo je registrovala 30.000 turista, od čega ih je 10.000 u gradu boravilo zbog festivala. U turističkim okvirima to je rezultiralo prilivom od 51,6 miliona KM i zaposlenjem 1.385 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena.

Značajan festival Sarajeva

SFF je bitno promijenio način na koji se BiH percipira u međunarodnoj javnosti. Značaj SFF-a za sam grad i njegove građane sagovornici ankete uporedili su sa značajem ključnih događaja iz istorije grada, kao što su bile Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, dok su sagovornici iz Sarajeva istakli da je jedan od najznačajnijih uspjeha festivala taj što svake godine ujedinjuje grad i kod građana stvara snažan osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici, naglašavaju iz SFF-a.

Za izradu studije predstavnici Olsberg SPI-ja izvršili su detaljnu analizu budžeta i poslovnih knjiga SFF-a, uradili povjerljive intervjue sa nizom relevantnih sagovornika, anketirali više od 1.000 filmskih radnika i drugih posjetilaca SFF-a, te predstavnike vlasti i sponzore festivala. Istraživanje je najavljeno i izvršeno za vrijeme 23. SFF-a.

Ovogodišnji, 24. po redu, Sarajevo Film Festival održat će se od 10. do 17. augusta.

Izvor: Agencije