Sevilla pobjednik Lige Evrope

Golman Seville Beto junak je utakmice sa dva odbranjena penala (AP)

Nogometaši Seville pobjednici su ovosezonskog izdanja Lige Evrope, oni su u finalu igranom na stadionu Juventusa u Torinu svladali Benficu boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 4-2 (0-0, 0-0). Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Finalna utakmica Lige Evrope između Benfice i Seville ponudila je mnogo trke i htijenja, ali malo pravih prilika za pogodak. Obje su ekipe više mislile na odbranu vlastitog gola nego na to kako ugroziti suparnički gol, pa su vrlo rijetko bile potrebne intervencije golmana.

Tokom utakmice aktivniji su bili igrači Benfice koji su imali više pokušaja prema suparničkom golu, ali nisu znali pronaći put do mreže.

Poraz Benfice

Hrvatski reprezentativni veznjak Ivan Rakitić odigrao je svih 120 minuta za Sevillu, te se istaknuo s nekoliko upotrebljivih lopti prema svojim napadačima. Najbolji potez povukao je u 53. minuti kada je dubinskom prizemnom loptom uposlio Reyesa, no udarac španskog napadača prohujao je pored stative.

Junak Seville postao je golman Beto koji je obranio udarce s bijele tačke Cardozu i Rodrigu, dok su sva četiri izvođača u sastavu Seville bila precizna.

Sevilli je ovo treći osvojeni naslov u ovom takmičenju, bili su najbolji i 2006., te 2007. kada se ono zvalo Kup UEFA, dok je Benfica izgubila svoje osmo evropskog finale zaredom, a drugu godinu uzastopno su izgubili finale Lige Evrope.

Prošle je godine portugalski gigant izgubio finale proriv Chelseaja golom u posljednjoj minuti utakmice, ove godine nisu imali sreće prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Izvor: Agencije