Seul želi pregovarati o ukidanju sankcija

Nakon maratonskih pregovora, Sjeverna i Južna Koreja postigle su dogovor o smanjenju tenzija (EPA)

Južna Koreja voljna je pregovarati sa Sjevernom Korejom o njenom zahtjevu da se prekinu sankcije nametnute nakon pomorskog napada 2010. godine, saopćila je Južna Koreja u srijedu, nakon postizanja sporazuma kojim su prekinute napetosti.

Južna Koreja spremna je otvoriti još jedan dijalog sa Sjevernom nakon sporazuma postignutog u utorak, u kojem je Sjeverna Koreja izrazila žaljenje zbog incidenta s nagaznom minom u kojemu su ranjeni južnokorejski vojnici, a Južna Koreja pristala je prekinuti propagandu usmjerenu protiv Sjeverne Koreje koju je emitirala preko zvučnika postavljenih duž granice.

“Kad počnu razgovori, pretpostavljamo 24. maja, Sjeverna Koreja postavit će to pitanje, a ja mislim da se to može postići kroz dijalog”, rekao je novinarima glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Jeong Joon-hee.

Razmjena sa Sjevernom Korejom

Jeong je mislio na 24. maj 2010. kada je Južna Koreja objavila da uvodi sankcije koje su prekinule većinu razmjene sa Sjevernom Korejom, uključujući turizam, trgovinu i privatnu pomoć nakon napada torpedom na brod u kojemu je poginulo 46 mornara.

Sjeverna Koreja je negirala umiješanost u napad i tražila ukidanje sankcija prije početka bilo kakvih razgovora.

Južna Koreja zahtijevala je izvinjenje Sjeverne Koreje kao preduvjet za ukidanje sankcija, ali je ublažila svoje stajalište prošle godine nakon sve izraženije sklonosti Južnokorejaca ponovnom povezivanju sa Sjeverom.

Nakon maratonskih pregovora, Sjeverna i Južna Koreja postigle su u utorak dogovor o smanjenju tenzija, nakon što su prije toga nekoliko dana razmjenjivale vatru.

Južna Koreja prestala je sa širenjem propagande protiv Pjongjanga, a prethodno je Sjeverna Koreja izrazila žaljenje za napad u kojem su povrijeđena dva južnokorejska vojnika.

Izvor: Agencije