Seul upozorava na nove nuklearne mogućnosti S. Koreje

Ne postoji direktan dokaz da je Sjeverna Koreja uspješno montirala bojevu glavu na takav projektil (EPA)

Sjeverna Koreja može montirati nuklearnu bojevu glavu na raketu srednjeg dometa, izjavio je u utorak južnokorejski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, prenose agencije. On je govorio tokom nove procjene kapaciteta komunističke izolirane države koja je ove godine izvela svoju četvrtu nuklearnu provjeru.

„Vjerujemo kako je Pjongjang uspio smanjiti nuklearnu bojevu glavu kako bi je mogao montirati na raketu tipa Rodong“, rekao je južnokorejski zvaničnik prilikom razgovora sa malom grupom novinara, navodi Reuters.

Agencija dodaje kako ovaj zvaničnik ima dobro znanje južnokorejskih procjena nuklearnog programa sjevernog komšije.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un saopćio je prošlog mjeseca kako je njegova država napravila minijaturne nuklearne bojeve glave koje se mogu montirati na balističke rakete.

Rodong raketa može ispaliti bojevu glavu težine jednu tonu na udaljenost do 2.000 kilometara, potvrdio je neimenovani zvaničnik.

Potvrda Washingtona

U dometu ove rakete našle bi se Južna Koreja, veći dio Japana, te dijelovi Rusije i Kine.

„Sada vjerujemo da imaju mogućnost montiranja nuklearne bojeve glave na Rodong. Da li će to uraditi i ispaliti, to su već političke odluke“, naveo je zvaničnik.

Ne postoji direktan dokaz da je Sjeverna Koreja uspješno montirala bojevu glavu na takav projektil, dodaje južnokorejski zvaničnik.

Njegove izjave potvrdio je veliki saveznik Seula – zvanični Washington.

„Znamo da su rekli kako imaju takve mogućnosti i trebamo im vjerovati na riječ. No, nismo vidjeli njihove demonstracije, ali moramo prihvatiti ono što kažu kao realnu prijetnju“, kazao je glasnogovornik Pentagona, kapetan Jeff Davis.

Izvor: Agencije