Seul tvrdi da je Pjongjang ponovo lansirao projektil

Kim Jong-un, Sjeverna Koreja
John Bolton izjavio je ranije da najnovije lansiranje raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti te je pozvao Kim Jong-una da se vrati razgovorima (EPA)

Sjeverna Koreja lansirala je u četvrtak neidentificirani projektil, manje od tjedan dana nakon što je lider te zemlje Kim Jong-un nadgledao testno ispaljivanje više raketa, priopćio je Glavni stožer vojske Južne Koreje.

Projektil je ispaljen sa sjeverozapadne lokacije Sino-ri prema istoku, dodaje se u priopćenju bez navođenja više detalja, prenosi Tanjug.

Agencija Reuters podsjeća da je Sjeverna Koreja prošlog tjedna lansirala više raketa i barem jedan projektil kratkog dometa s istočne obale u ocean.

Obnašatelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan izjavio je u srijedu da je Sjeverna Koreja prošli tjedan lansirala “rakete i projektile”.

“Zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga general Joseph Dunford me je nazvao i rekao da Sjeverna Koreja ispaljuje rakete i projektile”, rekao je Shanahan, kako je prenijela Hina.

‘Dio regularne vojne obuke’

Sjeverna Koreja je potvrdila da je prošli tjedan ispalila rakete i barem jedan projektil kratkog dometa te da se radilo o “regularnoj i obrambenoj vježbi”.

“To nije ništa drugo nego dio regularne vojne obuke. Vježba nije bila usmjerena na nikoga niti je rezultirala pogoršanjem stanja u regiji”, kazao je neimenovani glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova čije je riječi prenijela agencija KCNA.

Vježba u subotu je bio prvi test balističkih projektila koji je provela Sjeverna Koreja od studenog 2017. kada je ispalila interkontinentalni balistički projektil dugog dometa.

Do novog ispaljivanja raketa i projektila dolazi nakon što su razgovori sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom zapeli u veljači i izazvalo je napetost u obje zemlje koje nastoje navesti Pjongjang da ukine svoje programe nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Izvor: Agencije