Seul tvrdi da je Kim Jong-un živ i dobro

Kim Jong-un se navodno nalazi u Wonsanu - resortu na istoku zemlje - od 13. aprila (EPA)

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un “živ je i dobro”, izjavio je glavni savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, odbacivši glasine o Kimovom zdrvastvenom stanju, nakon što je izostao sa obilježavanja važne godišnjice.

Nagađanja o Kimovom zdravlju pojavila su se nakon što prvi put nije prisustvovao godišnjici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il-sunga, 15. aprila.

To je najvažniji datum na političkom kalendaru zemlje.

“Stav naše vlade je čvrst… Kim Jong-un je živ i dobro”, rekao je Moonov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost Moon Chung za CNN.

Savjetnik je kazao da se Kim nalazi u Wonsanu – resortu na istoku zemlje – od 13. aprila, dodavši: “Nikakva sumnjiva kretanja dosad nisu zabilježena.”

Serija nepotvrđenih medijskih napisa

Kim se nije pojavio u javnosti od kako je 11. aprila predsjedavao sastankom Politbiroa Radničke stranke, dok su naredni dan državni mediji izvijestili kako vrši pregled borbenih aviona protivzračne odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njegov izostanak potaknuo je seriju nepotvrđenih medijskih napisa o njegovom lošem zdravstvenom stanju, što su dužnosnici u Selu prethodno odbacili.

“Nemamo šta potvrditi i nikakva posebna kretanja nisu zabilježena u Sjevernoj Koreji do sada”, rečeno je u izvještaju ureda predsjednika Južne Koreje prošle sedmice.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul u ponedjeljak je ponovio rečeno, dodavši da je “pouzdani” zaključak izvučen iz “kompleksnog obavještajnog procesa prikupljanja i obrade podataka”.

Komentari dolaze dvije godine nakon Kimovog i Moonovog samita u demilitariziranoj zoni, koja dijeli Korejski poluotok. 

Seul je ovu godišnjicu obilježio ceremonijom na najsjevernijoj željezničkoj stanici Južne Koreje, kako bi iskazao predanost željezničkom projektu koji bi trebao povezati dvije zemlje.

No veze dvije Koreja uveliko su zaleđene, dok su pregovori između Washingotna i Pjongjanga također na mrtvoj tački.

‘Hronično pušenje, debljina i zamor’

Daily NK, online medij, izvijestio je da je Kim na liječenju nakon kardiovaskularne operacije, na kojoj je bio ranije ovog mjeseca.

Citirajući nepoznati izvor unutar zemlje, rečeno je da Kim, koji je u srednjim 30-im, trebao hitnu operaciju zbog hroničnog pušenja, debljine i osjećaja zamora.

Nedugo kasnije je CNN izvijestio da Washington nadgleda “obavještajne krugove” koji tvrde da je Kim u “velikoj opasnosti” nakon operacije, citirajući ono što je rekao anonimni američki dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je odbacio napise da je Kim bolestan, no odbio je potvrditi kad je zadnji put kontaktirao s njim.

U ponedjeljak su službene sjevernokorejske novine Rodong Sinmun izvijestile su da je Kim poslao poruku zahvale radnicima na ogromnom turističkom projektu Wonsan Kalma.

Bio je to posljednji u seriji izvještaja koji su se pojavili u Kimovo ime, iako nijedno nije imalo Kimovu sliku.

Satelitske slike, koje je pregledao američki istraživački centar 38North, prošle sedmice su na stanici u Wonsanu pokazale voz koji najvjerovatnije pripada Kimu.

Upozoreno je da prisutnost voza ne “upućuje ni na šta po pitanju njegovog zdravlja”, no da “daje težinu” natpisima da se Kim nalazi na istočnoj obali zemlje.

Šestomjesečni ‘nestanak’ 2014. godine 

Andrej Lankov, direktor kompanije Korea Risk, rekao je da bi svi natpisi “trebali biti uzeti sa zrnom soli”, no naglasio je da je Kimov “nestanak neuobičajen”.

“Iz nekog razloga, on nije sposoban javno djelovati”, kazao je Lankov za AFP.

I prethodnog Kimovog izbivanja iz javnosti poticala su nagađanja o njegovu zdravlju.

Godine 2014. je “nestao” na šest sedmica, prije nego što se pojavio sa štapom.

Nekoliko dana kasnije južnokorejska obavještajna agencija rekla je da je bio na operaciji uklanjanja ciste sa gležnja.

Izvor: Agencije