Seul: Teško da će doći do samita dvije Koreje u junu

Moon Jae-in, Kim Jong-un
Moon i Kim su imali tri samita prošle godine, dva u pograničnom selu Panmunjom te u Pjongjangu (EPA)

Iz kabineta predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina priopćeno je u ponedjeljak kako je teško da će biti održan summit dvije Koreje u lipnju.

U južnokorejskim medijima pojavile su se spekulacije da bi se Moon mogao sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom prije nego što američki predsjednik Donald Trump posjeti Seul kasnije ovog meseca.

“Realno, izgleda teško da će se održati [summit dvije Koreje] ovog meseca, s obzirom na tajming”, naveo je kabinet predsjednika, prenosi Tanjug agenciju Yonhap.

Međutim, dodaje se i da “vrata ostaju otvorena” za eventualni summit.

“Ne možemo baš sa sigurnošću tvrditi da summita dvije Koreje neće biti krajem lipnja. Pregovori mogu početi čim se steknu uvjeti”, dodaje se u priopćenju.

Moon želi biti posrednik

Trump bi trebao boraviti u Seulu nakon summita skupine 20 najvećih ekonomija, koji se održava u Japanu 28. i 29. lipnja.

Moon i Kim su imali tri summita prošle godine – dva u pograničnom selu Panmunjom u travnju i svibnju prošle godine te u Pjongjangu u rujnu.

Moon želi biti posrednik između SAD-a i Sjeverne Koreje u razgovorima u vezi s odustajanjem Pjongjanga od nuklearnog programa.

Ti razgovori o denuklearizaciji su u zastoju otkako se u veljači bez dogovora završio summit Trumpa i Kima, podsjeća južnokorejska novinska agencija.

Izvor: Agencije