Seul: Sjevernokorejska raketa može dosegnuti Washington

Navodi se da velika interkontinentalna balistička raketa Hwasong-15 predstavlja značajan korak naprijed (EPA)

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je da nova balistička raketa Sjeverne Koreje Hwasong-15 ima potencijal da pogodi mete koje su udaljene do 13.000 kilometara, što uključuje i Washington.

Nakon što je Sjeverna Koreja izvela prije dva dana najnoviji test nuklearne balističke rakete, slika o impresivnom tehnološkom dostignuću te zemlje postaje sve jasnija kao i to šta preostaje da bi zaista mogla da predstavlja prijetnju po SAD, navodi AP.

Mnoga pitanja ostaju otvorena, ali postoji saglasnost Vlade Južne Koreje i vanjskih analiza da velika interkontinentalna balistička raketa Hwasong-15 predstavlja značajan korak naprijed, približavajući Sjevernu Koreju njenom cilju posjedovanja širokog arsenala nuklearnih raketa dalekog dometa već možda sredinom naredne godine.

Teške nuklearne glave

Ona je, kako se navodi, mnogo veća od prethodne rakete Pjongjanga Hwasong-14 i dizajnirana je tako da može nositi mnogo veće bojeve glave, što potvrđuje navode Pjongjanga da Hwasong-15 može nositi “super-velike teške nuklearne glave”.

Sjeverna Koreja je saopćila da je raketa koja je u srijedu lansirana dostigla uspon od 4.475 kilometara, a da je letjela 950 kilometara, padajući blizu Japana nakon što je lansirana sa mjesta u Pjongjangu na putanju kojom će izbjeći druge zemlje.

Ti podaci o letu slični su onim koje je objavila i vojska Južne Koreje.

Pjongjang je opisao svoju novu interkontinentalnu balističku raketu kao “značajno moćniju” od rakete Hwasong-14 nakon lansiranja u srijedu, a vojska Južne Koreje sada navodi da je Hwasong-15 znatno veća i potencijalno ima mogućnost da nosi veće bojeve glave.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je podijelio ove procjene s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u telefonskom razgovoru.

Još uvijek, kako se navodi, nije jasno koliko je blizu raketa da bude zaista spremna za borbu.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopćilo pred poslanicima da je neophodno dalje istraživanje kako bi odredili da li bojeva glava rakete može “preživjeti” ponovni prolazak kroz atmosferu, precizno pogoditi metu i propisno se detonirati.

Osude međunarodne zajednice

Michael Elleman, analitičar Instituta za strateške studije, naveo je da je moguće da je raketa dizajnirana da nosi mamce ili druge vrste tehnologije za kontramjere koje mogu da “zbune” raketni sistem odbrane SAD-a.

On je dodao da “ako je prihvatljivo nisko povjerenje u pouzdanost projektila, dva ili tri testa u narednih četiri do šest mjeseci možda su sve što je potrebno prije nego što sjevernokorejski predsednik Kim Jong-un proglasi Hwasong-15 spremnim za borbu”.

I ovaj test naišao je na osude međunarodne zajednice, a SAD su nakon njega upozorile rukovodstvo Sjeverne Koreje da će ta zemlja biti “potpuno uništena” ako izbije rat, dok je američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley na hitno zakazanoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekla da SAD nikad nije želio rat sa Sjevernom Korejom.

“Ako do rata dođe, to će biti zbog kontinuiranih akcija agresije kakvu smo vidjeli u utorak. A ako do rata dođe, nema greške, sjevernokorejski režim će biti potpuno uništen”, rekla je Haley.

Izvor: Agencije