Seul simulirao napad na sjevernokorejski nuklearni poligon

Južna Koreja, Raketa, Balistička raketa, Vojna vježba, Sjeverna Koreja
U vježbi su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K (EPA)

Južna Koreja je u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama, kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus, izvijestila je službena južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejska vojska je izvela vježbu s bojnim streljivom simulirajući napad na sjevernokorejski nuklearni lansirni poligon, pogodivši “izabrane mete u Japanskome moru”, piše Yonhap, prenoseći priopćenje južnokorejskog združenog glavnog stožera.

“Vježba je odgovor na šesti nuklearni pokus Sjevera (…) i u njoj su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K”, navodi agencija, prenosi Hina.

Južnokorejska agencija dodaje da su izabrane mete bile na udaljenosti koja odgovara udaljenosti sjevernokorejskog nuklearnog lansirnog poligona Punggyeri na sjeveroistoku zemlje.

Raspoređivanje još četiri THAAD lansera

Također, Južna Koreja priopćila je u ponedjeljak da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki proturaketni sustav THAAD, kao odgovor na najnoviju nuklearnu probu Pjongjanga.

Sustav THAAD, koji je već instaliran u Južnoj Koreji, razbjesnio je Kinu, prenosi Tanjug.

Južnokorejsko Ministarstvo obrane navodi u da će četiri preostala lansera biti raspoređena nakon završetka vladine procjene koliki je utjecaj na životnu sredinu.

Kako bi se rasporedili lanseri južno od Seula, bit će izvršene pojedine konstrukcije, dodaje ministarstvo. Trenutačno se na toj lokaciji nalaze dva lansera, navodi Reuters.

Pjongjang je objavio da je u nedjelju izveo pokus s hidrogenskom bombom puno veće snage nego u prošlim nuklearnim pokusima nazivajući ga “savršeno uspješnim”, kako je izvijestila sjevernokorejska televizija.

Pokus je izazvao burna reagiranja diljem svijeta.

Izvor: Agencije