Seul: SAD vrlo aktivno traži od S. Koreje da se vrati na pregovore

Kim Jong-un u aprilu je dao rok SAD-u da do kraja godine promijeni pristup (EPA)

Sjedinjene Američke Države “vrlo aktivno” pokušavaju uvjeriti Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački sto, rekao je južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost dok se približava rok koji je Pjongjang postavio Washingtonu da promijeni pristup i pokaže fleksibilnost.

Južna Koreja uzima za ozbiljno sjevernokorejski rok do kraja godine, kazao je novinarima savjetnik Chung Eui-yong u vrijeme zastoja napora za poboljšanje međukorejskih odnosa, prenosi Hina. 

Chung je dao izjavu na konferenciji za novinare održanoj u povodu završene prve polovine mandata južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina.

‘Izgledi za napredak sve manji’

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u aprilu je dao rok SAD-u da do kraja godine promijeni pristup i pokaže veću fleksibilnost i zvaničnici u Pjongjangu upozorili su Washington da ne ignorira taj rok.

Izgledi za napredak u dijalogu sa SAD-om sve su manji, kazao je u petak visoki sjevernokorejski diplomata dodavši da Pjongjang očekuje recipročne korake Washingtona do kraja godine.

Sjeverna Koreja pripremila je “različite” planove za slučaj da rok prođe bez pozitivnog ishoda, kazao je Chung.

“Samo ako dođe do razgovora visokih dužnosnika i znatnog napretka na njima, moguć je treći samit Sjeverne Koreje i SAD-a”, smatra on.

Izvor: Agencije