Seul: Pjongjang ove godine može razviti raketu do SAD-a

Zvaničnici Sjeverne Koreje tvrde da već mogu nuklearnim projektilom pogoditi SAD (EPA)

Špijunska agencija Južne Koreje saopćila je da je moguće da Sjeverna Koreja ove godine razvije interkontinentalnu balističku raketu koja bi mogla pogoditi kopno Sjedinjenih Američkih Država i navela da pomno prati situaciju.

Nije bilo znaka neposrednog nuklearnog testa iako oblast Punggye-ri za nuklearne testove Sjeverne Koreje izgleda spremna za još jednu detonaciju “u svakom trenutku”, saopćila je agencija zastupnicima, prenosi Reuters.

Zvanični Pjongjang nastavlja s nuklearnim i raketnim programima uprkos osudi međunarodne zajednice i jača kontrolu nad vanjskim informacijama suočen sa sankcijama, rekli su zastupnici po završetku konsultacija iza zatvorenih vrata, prenosi Tanjug.

Direktor CIA-e Mike Pompeo upozorio je krajem oktobra da se Sjeverna Koreja nalazi na korak do razvoja nuklearnog projektila koji može pogoditi kopno Sjedinjenih Američkih Država.

Opcije SAD-a

On je istakao da Washington i dalje daje prednost diplomatiji i sankcijama, ali da vojna intervencija ostaje opcija.

Zvaničnici Sjeverne Koreje tvrde da već mogu nuklearnim projektilom pogoditi SAD.

Sjeverna Koreja “sada je dovoljno blizu po svojim mogućnostima da bismo se iz perspektive američke politike trebali ponašati kao da se oni nalaze korak do postizanja tog cilja,” rekao je Pompeo u obraćanju Fondaciji za zaštitu demokratija.

“Oni su toliko daleko dospjeli u tome da je sada potrebno razmisliti kako spriječiti konačni korak”, kazao je.

On je upozorio da vještine Sjeverne Koreje u razvoju projektila sada napreduju toliko brzo da je američkim obavještajcima teško sigurno znati kad će Sjevernokorejci u tome i uspjeti.

Izvor: Agencije