Seul odabrao mjesto za protivraketni štit

Sistem THAAD bit će raspoređen u okrugu Seongju, jugoistočno od Seula, saopćeno iz Ministarstva odbrane Južne Koreje (EPA)

Seul je objavio mjesto odabrano za raspoređivanje američkog protivraketnog štita, a riječ je o zabačenom području na kojem se proizvode dinje, odakle bi dvije trećine južnokorejske teritorije bile zaštićene od eventualnog napada Pjongjanga.

Sistem THAAD bit će raspoređen u okrugu Seongju, 200-ak kilometara jugoistočno od Seula, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, pozivajući se na sporazum američkog ministra odbrane Asha Cartera i njegovog kolege Han Min-Kooa.

Operacija će biti završena do kraja 2017. godine, a sistem će moći zaštititi dvije trećine Južne Koreje od sjevernokorejskih raketa. THAAD će zaštititi i fabrike, nuklearne centrale i naftne rezerve.

Američka crna lista

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja najavili su raspoređivanje naprednog protivraketnog sistema THAAD prošle sedmice, nakon što je Washington uvrstio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una na crnu listu sankcija protiv pojedinaca.

Ta je objava izazvala bijes Rusije i Kine, glavnih saveznika Pjongjanga, koji optužuju Washington da želi demonstrirati snagu u regiji.

Nakon četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 6. januara, tenzije ne prestaju rasti na Korejskom poluotoku.

Izvor: Agencije