Seul: Neuspješno raketno testiranje S. Koreje

Pjongjang nastavlja razvijati 'sposobnosti preventivnog prvog napada' i interkontinentalne balističke rakete (EPA)

Novo sjevernokorejsko testiranje raketa je izgleda bilo neuspješno, tvrde južnokorejski i američki zvaničnici.

Ova vijest je objavljena nakon što je Sjeverna Koreja poručila da ne strahuje od širenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država i da će nastaviti razvijati nuklearni program.

Do navodnog neuspjelog lansiranja u srijedu je došlo tokom velikih godišnjih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je uvježbavanje invazije.

Ministarstvo odbrane iz Seula je u saopćenju navelo da je Pjongjang ispalio jednu raketu iz zračne baze u istočnoj luci Wonsan, ali da se smatra da je lansiranje bilo neuspješno.

“Analiziramo koja vrsta projektila je u pitanju”, dodato je.

Neuspješno lansiranje

Ovo saopćenje je objavljeno nakon što je japanska informativna agencija Kyodo objavila, navodeći neimenovani državni izvor, da je moguće da je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko projektila, ali da su lansiranja bila neuspješna.

Glasnogovornik američke vojske je također kazao da su njihove snage zabilježile neuspjelo lansiranje rakete Sjeverne Koreje, te da je projektil eksplodirao samo nekoliko sekundi nakon lansiranja.

“Američka Pacifička komanda je zabilježila ono što smatramo neuspjelim pokušajem lansiranjem rakete Sjeverne Koreje… u blizini Kalme”, rekao je u saopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik američke Pacifičke komande, pri čemu se misli na aerodrom na istočnoj obali Sjeverne Koreje.

“Čini se da je projektil eksplodirao nekoliko sekundi nakon lansiranja”, dodao je Benham, te naglasio da se vrše detaljne analize.

Sjeverna Koreja ne strahuje od širenja sankcija SAD-a, koje bi bile usmjerene na odsjecanje te zemlje iz globalnog finansijskog sistema i nastavit će s ubrzanim razvojem svojih nuklearnih i raketnih programa, izjavio je u utorak za Reuters zamjenik ambasadora pri sjevernokorejskoj misiji Ujedinjenih naroda u Ženevi Choe Myong-nam.

Preventivni napad

To uključuje razvoj “sposobnosti preventivnog prvog napada” i interkontinentalne balističke rakete (ICBM),  dodao je, prenosi Hina.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio, citirajući višeg američkog zvaničnika u Washingtonu, da Trumpova administracija razmatra širenje sankcija prema Sjevernoj Koreji, kojim je cilj zaustaviti širenje nuklearnog i raketnog programa.

Sjevernokorejski zvaničnik smatra kako najava proširenja sankcija proizlazi iz posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Japanu, Južnoj Koreji i Kini, te kaže kako nisu zabrinuti zbog moguće zabrane međunarodnih transakcija.

Korejski izaslanik postojeće je sankcije nazvao “odvratnim i nehumanim” te dodao kako je Sjeverna Koreja pod sankcijama već pola stoljeća.

Osudio je zajedničke vojne vježbi koje na podijeljenom Korejskom poluotoku provode Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja.

Izvor: Agencije