Seul ima plan za likvidaciju Kim Jong-una

'Imamo takav plan', rekao je Han Min-koo kad mu je postavljeno pitanje o eliminaciji Kim Jong-una (EPA)

Južnokorejski ministar obrane otkrio je da njegova zemlja ima spremne specijalne jedinice za likvidaciju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

“Imamo takav plan”, rekao je Han Min-koo u južnokorejskom Parlamentu, kad mu je postavljeno upravo pitanje o eliminaciji Kima.

“Južna Koreja ima generalnu ideju i plan korištenja navođenih projektila na neprijateljskim ciljevima, kao i za eliminaciju neprijateljskog vodstva”, dodao je.

Zaoštrena retorika nakon nuklearnog testa

Dugo se pretpostavljalo da Južna Koreja ima takav plan, a neke je tako izravan odgovor generala Hana iznenadio, prenose agencije.

Južna Koreja znatno je zaoštrila retoriku prema Sjevernoj Koreji nakon nedavnog uspješnog podzemnog testiranja nuklearne bombe u toj zemlji.

Tu je, također, testiranje najnovijeg raketnog motora, za koji Seul smatra da bi ga Pjongjang mogao koristiti za balističke rakete.

Južna Koreja pretpostavlja da je Sjeverna Koreja spremna i za šesti nuklearni test i pripremaju se za najcrniji scenarij.

Prijetnja nuklearnim ratom, kojom “maše” Kim, ne zabrinjava samo Južnu Koreju.

Upozorenje Pjongjanga zbog bombardera

U Ujedinjenim narodima japanski premijer je tražio pomoć međunarodne zajednice da se zaustavi Pjongjang.

Dok Vijeće sigurnosti UN-a prijeti Pjongjangu ekonomskim sankcijama, američki bombarderi su nadlijetali južnokorejsko nebo polovicom rujna, zbog čega je stiglo upozorenje Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je zatražio od Washingtona “oprez” i “samokontrolu”, prijeteći da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Izvor: Agencije