Oglasi

Seul i SAD spremaju najveće vojne vježbe

U vježbama koje počinju u martu učestvovat će gotovo 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine.
Vježbe su znak pojačanih tenzija sa Sjevernom KorejomEPA - Ilustracija

Predstojeće godišnje vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država u martu bit će najveće do sada, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, što je znak pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom, koja je nedavno izvršila nuklearne i testove balističkih projektila, javljaju agencije.

Ministar odbrane Han Min-koo izjavio je da će u vježbama koje počinju u martu učestvovati blizu 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine, prenosi Glas Amerike.

'Pripreme za terorističke napade'

Novinska agencija Jonhap prenijela je da će američki nosač aviona na nuklearni pogon John Stennis učestvovati u manevrima, za koje Pjongjang svake godine tvrdi da su pripreme za invaziju na sjever.

Južnokorejski obavještajni zvaničnici obavijestili su zakonodavce da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un naredio da se izvrše pripreme za terorističke napade na Južnokorejce.

Član južnokorejske vladajuće partije prenio je novinarima da zvaničnici Nacionalne obavještajne službe vjeruju da bi se na meti napada mogli naći aktivisti protiv Sjeverne Koreje, disidenti koji su prebjegli iz Sjeverne u Južnu Koreju, kao i zvaničnici Vlade u Seulu.

Izvor: Agencije