Sestra Kim Jong-una doputovala u Južnu Koreju

Kim Yo-jong je prvi član vladajuće porodice Sjeverne Koreje koji je stupio na tlo južnog susjeda od Korejskog rata 1950-53. (EPA)

Avion sjevernokorejske političke delegacije, u kojoj je i sestra lidera Kim Jong-una, stigao je u Južnu Koreju, gdje će ovi zvaničnici prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Kim Yo-jong je prva članica vladajuće porodice Sjeverne Koreje koja je stupila na tlo južnog susjeda od Korejskog rata 1950-53. godine.

Zvaničnici iz Sjeverne Koreje će se tokom trodnevne posjete, koja počinje u petak, sastati s predsjednikom Južne Koreje Moon Jea-inom, koji pokušava iskoristiti Igre kao priliku da uvuče Pjongjang u pregovore oko njegovog nuklearnog programa. 

Analitičari kažu da odluka Sjeverne Koreje da pošalje Kimovu sestru na ZOI pokazuje ambiciju da se prekine diplomatska izolacija poboljšanjem odnosa s Jugom, što može biti prekretnica za kontakt sa SAD-om.

Više od 200 članova delegacije

Grupa od 280 Sjevernokorejaca doputovala je u Južnu Koreju u srijedu, kako bi učestvovala na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama.

Radi se o jednom od najvećih grupnih prelazaka međukorejske granice od završetka Korejskog rata.

Sjevernokorejska delegacija, koju uglavnom čini 229-člana navijačka grupa, prešla je granicu u autobusima, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Uz navijače, u delegaciji je 26 boraca taekwondoa, 21 novinar i četiri člana Sjevernokorejskog olimpijskog odbora.

Izvor: Agencije