Šestorka iz regije želi mjesto u Ligi Evrope

Nogometaši Sarajeva su prošle sedmice od peterostrukog prvaka Njemačke na Koševu izgubili sa 2:3 (EPA)

Šest nogometnih klubova iz regije – četiri hrvatska te po jedan iz Srbije i Bosne i Hercegovine – u četvrtak navečer će igrati revanš susreta play-offa za plasman u Ligu Evrope.

Nogometaši Sarajeva su prošle sedmice od peterostrukog prvaka Njemačke, Borussije iz Monchengladbacha, kao domaćini izgubili sa 2:3.

Uprkos porazu, tim sa Koševa ostavio je dobar utisak i pokazao se ravnopravnim protivnikom bundesligaškoj ekipi.

“Očekujem da ćemo pokazati dobru i kvalitetnu igru, nadam se pozitivnom rezultatu. Teško je igrati protiv bundesligaša, ali mislim da, na osnovu onog što smo pokazali na Koševu, u nekim granicama možemo parirati toj ekipi. Nadam se da će tako biti i u Njemačkoj. Smatram da će pritisak biti na njima, jer mi nemamo šta izgubiti. Pokušat ćemo zaprijetiti iz kontre ili polukontre, ali nećemo srljati, s obzirom da znamo protiv koga igramo”, kazao je trener Sarajeva Dženan Uščuplić.

Ponoviti igru s Koševa

Kapiten “Bordo” ekipe Amer Dupovac kazao je kako su igrači zadovoljni igrom u prvom susretu protiv jake ekipe, u kojoj su pokazali da se mogu nositi s Nijemcima.

“Preostaje nam drugo poluvrijeme ovog dvomeča. Na nama je da ponovimo igru sa Koševa i nadam se da s malo više sreće možemo ostvariti neki povoljan rezultat”, izjavio je Dupovac.

Predstavnik Srbije, beogradski Partizan, gostuje kod azerbejdžanskog Neftcija u Bakuu.

Prije sedam dana na stadionu u Humskoj rezultat je bio 3:2 u korist domaćina.

Golman “Crno-belih” Milan Lukač rekao je da je Partizan kvalitetniji tim od predstavnika Azerbejdžana i da je uvjeren da će se poslije revanša plasirati u grupnu fazu Lige Evrope.

“Znamo šta nam je činiti u revanšu, igraju nam dva rezultata – pobeda i remi, i sigurno je da, ako mi budemo pravi, pozitivan rezultat neće izostati”, ističe čuvar mreže Beograđana.

“Neftci se pokazao kao jako neugodna ekipa, ali mislim da smo mi u ovom trenutku kvalitetniji. Njima je napad najveće oružje, imaju tri-četiri kvalitetna igrača u ofanzivnom redu, ali nadam se najboljem.”

U ekspediciji Partizana za revanš nije povrijeđen Vladimir Volkov, ali jeste Nikola Ninković, uprkos nepromišljenim izjavama na račun navijača poslije prvog duela minulog četvrtka.

Odbrane trijumfa

Čast hrvatskog nogometa u ovom takmičenju brane zagrebački Dinamo, splitski Hajduk, Rijeka te RNK Split.

Trener Dinama Zoran Mamić istaknuo je da se neće braniti u revanšu protiv rumunskog Petrolula te da će hrvatski tim igrati svoju igru bez obzira na pobjedu od 3:1 u prvoj utakmici.

“Iz prve utakmice imamo fantastičan rezultat, ali ne tako dobru igru. Rekao sam već nakon utakmice u Rumunjskoj da Dinamo mora biti još bolji nego u prvoj utakmici kako bi osigurao prolaz u Europsku ligu”, kazao je Mamić.

“Dinamo uvijek igra svoju igru i svoj sustav. Kvaliteta protivnika, sreća ili nesreća, ili nešto treće uvijek može utjecati, ali Dinamo će od početka utakmice igrati svoju igru.”

Nogometaši Rijeke doputovali su u srijedu u Moldaviju, gdje će igrati revanš utakmicu protiv Sheriffa.

Hrvatska ekipa je u prvom susretu na Kantridi pobijedila moldavski tim sa 1:0 pogotkom Leovca u 85. minuti.

U tom susretu Sheriff, koji vodi bivši hrvatski nogometaš Nenad Zekić, uglavnom se branio, ali sada će u uzvratu morati napasti ako želi proći dalje.

“Let je prošao uredu i sve misli su usmjerene prema ovom susretu. Imamo dobar rezultat i moramo nastaviti tamo gdje smo stali u Rijeci, i to pojačati za barem 20 posto. Uostalom, sada puno više znamo o Sheriffu negoli prije tjedan dana. Trebamo biti agresivniji, koncentriraniji i pametniji, pa rezultat neće izostati”, kazao je golman Rijeke Ivan Vargić.

Splitski rivali

Hajduk će na svome terenu pokušati dostići prednost ukrajinskog Dnjipra, koji je prošle sedmice slavio sa 2:1.

Trener “Bilih” Igor Tudor kaže kako vjeruje u prolazak svoga tima u grupnu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja.

“Plan već postoji, ali o tome neću govoriti, o tome se priča samo u svlačionici. No, kada već sve pitate, tvrdim i dalje da Dnjipro ima bolje igrače od nas, ali zbog toga je nogomet lijep i zanimljiv, jer to ne znači da će sigurno i pobijediti. Zašto vjerujem u uspjeh, ono što sam prije kazao? Vjerujem jer vidim to kroz zadnju godinu rada”, kazao je Tudor za splitsku Slobodnu Dalmaciju.

“Analizirali smo dosta toga, radili smo na treninzima kako bismo ispravili neke pogreške koje smo pravili. Bili smo dobri u Kijevu, ali nismo dali svoj maksimum, vjerujem da možemo puno bolje.”

Hajdukov gradski rival RNK Split otputovao je u Torino, na vjerovatno najveću utakmicu u klupskoj historiji.

Na stadionu u Dugopolju mreže se nisu tresle (0:0), tako da ekipi trenera Ivana Matića odgovara i remi s postignutim golovima.

“Veseli me što smo uspjeli doći u situaciju da držimo u ovih zadnjih 90 ili 120 minuta tu neizvjesnost plasmana u Europsku ligu. Velika je stvar za ovaj klub i našu ligu što smo se na taj način uspjeli suprotstaviti klubu kao što je Torino. Prva je utakmica pokazala da se imamo čemu nadati u uzvratu. Svjesni smo njihovih kvaliteta, ali imamo i mi znanja i sposobnosti učiniti susret još zanimljivijim”, kazao je trener “Crvenih”.

Raspored utakmica regionalnih timova:

18:00 sati: Neftci (Azerbejdžan) – Partizan (Srbija)

19:00 sati: Hajduk Split (Hrvatska) – Dnjipro (Ukrajina)

19:00 sati: Sheriff (Moldavija) – Rijeka (Hrvatska)

20:30 sati: Torino (Italija) – RNK Split (Hrvatska)

20:45 sati: Borussia Monchengladbach (Njemačka) – Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

21:00 sat: Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Petrolul (Rumunija)

Izvor: Agencije