Šestorka iz regije u žrijebu za rukometno Evropsko prvenstvo

Žrijeb će biti održan u Beču s početkom u 18:45 sati (EPA)

Rukometne reprezentacije iz regije u petak će doznati imena protivnika na Evropskom prvenstvu, koje će od 10. do 26. januara 2020. godine organizirati Austrija, Norveška i Švedska.

Žrijeb će biti održan u Beču s početkom u 18:45 sati, a u “bubnju” će se naći rekordnih šest selekcija iz naše regije – jedino Kosovo nije uspjelo izboriti plasman na EP.

Na turniru će učestvovati 24 selekcije, podijeljene u šest grupa, a kada je riječ o današnjem žrijebu – u lopticama neće biti šest imena, jer su neke selekcije već raspoređene po želji domaćina.

Tako je u grupi A, čije će se utakmice igrati u austrijskom gradu Grazu, reprezentacija Hrvatske, dok će rukometaši Austrije igrati u Beču i u grupi B.

U norveškom gradu Trondheimu igrat će se mečevi dvije grupe, pa su domaćini odredili da Njemačka bude u grupi C, a domaća Norveška u grupi D.

Švedska u grupnoj fazi ima dva grada domaćina – u Malmeu je grupa E s Danskom, a u Gothenburgu su domaći Šveđani i preostala tri učesnika grupe F.

Balkanska grupa u Grazu

Treći švedski grad, prijestolnica Štokholm, ugostit će polufinaliste, finaliste te učesnike mečeva za treće i peto mjesto.

U prvom “šeširu” su aktuelni prvak Starog kontinenta Španija, zatim Francuska, Češka te tri selekcije koje su već raspoređene – Hrvatska (A1), Danska (E1) i Švedska (F1).

U drugom su dvije već raspoređene selekcije (Njemačka u grupi C i Norveška u grupi D), kao i Sjeverna Makedonija, Slovenija, Mađarska i Bjelorusija.

Austrija je jedina ranije raspoređena (B3) selekcija u trećem “šeširu”, a tu su još reprezentacije Crne Gore, Islanda, Portugala, Latvije i Švicarska.

Dvije balkanske selekcije su u posljednjem, četvrtom šeširu – Bosna i Hercegovina i Srbija, kao i Poljska, Rusija, Ukrajina i Holandija.

Ovakvim rasporedom pred žrijeb može se desiti sa u grupi A budu četiri selekcije iz naše regije – Hrvatska, Sjeverna Makedonija (ili Slovenija), Crna Gora i Srbija (ili Bosna i Hercegovina).

Prvak na Svjetskom prvenstvu

Ovo je prvo Evropsko prvenstvo za rukometaše na kojem će učestvovati 24 selekcije, a generalno je 14. po redu.

Nakon prve grupne faze, po dva najbolje plasirana tima iz svake grupe idu u narednu grupnu fazu, gdje će se formirati dvije grupe – grupa I, s reprezentacijama iz grupa A, B i C; te grupa II, s selekcijama iz grupa D, E i F.

U polufinale idu po dva najbolja tima iz ove dvije grupe, dok će trećeplasirane selekcije igrati meč za peto mjesto.

Polufinala su planirana za 24. januar, kada se igra i meč za peto mjesto, ime osvajača bronze bit će poznato dan kasnije, dok je finale na rasporedu 26. januara.

Osvajač ovog turnira direktno će se plasirati na Svjetsko prvenstvo 2021. godine u Egiptu.

Izvor: Al Jazeera