Oglasi

Šestoaprilska nagrada Fami, Merlinu i Haberu, počasni građanin Offerman

Odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva donesena je na sjednici Gradskog vijeća.
Priznanje "Počasni građanin grada Sarajeva" bit će dodijeljeno Edmondu Offermanu zbog doprinosa u izgradnji Trebevićke žičareAl Jazeera

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2017. godini bit će dodijeljena Udruženju Fama-Metodologija, Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, a priznanje "Počasni građanin grada Sarajeva" dobit će Edmond Offerman.

Odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade donesena je u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj su vijećnici tajnim glasanjem prihvatili predložene kandidate.

Kako je istaknuto, Udruženju Fama-Metodologija nagrada je dodijeljena za nemjerljiv doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, promociji civilnog društva, medija, edukacije i kulture.

Udruženje je osnovano 1994. godine, a težište rada usmjerilo je na odgoj i obrazovanje djece i mladih žrtava rata, invalidne i talentirane djece, djece romske nacionalne manjine i one sa socijalnim potrebama.

Doprinos u izgradnji žičare

Šestoaprilska nagrada, kao najviše društveno priznanje, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti dodjeljuje se Edinu Dervišhalidoviću, koji je u posljednjih 30 godina umjetničkim radom dao ogroman doprinos razvoju kulture, ne samo kao regionalna estradna ličnost već i kao autor i izvođač koji svojim umjetničkim opusom na najbolji način promovira Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, kulturu i tradiciju.

Nagrada se dodjeljuje i Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, koje, kako je istaknuto, čuva istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, napravivši u dosadašnjem radu devet dokumentarnih filmova o temi "Opsada i agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992–1995." i objavivši pet knjiga.

Priznanje "Počasni građanin" bit će dodijeljeno Edmondu Offermanu zbog doprinosa u izgradnji Trebevićke žičare; on je donirao vlastita sredstva u iznosu šest miliona KM (tri miliona eura), a bit će utrošena isključivo u svrhu realizacije projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare", tj. nabavku nove elektromehaničke opreme.

Naglašena je, također, Offermanova želja da pomogne rodnom gradu njegove supruge Amre Serdarević, u kojem se početkom 1990-ih prvi i jedini put provozao Trebevićkom žičarom, za koju su građani Sarajeva posebno vezani.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dobitnicima će ih uručiti gradonačelnik Abdulah Skaka.

Izvor: Agencije