Šesti protest u Beogradu prošao bez incidenata i uz učešće manje ljudi

Na protestima u Beogrdu se okupljaju demonstranti sa različitim motivima (Al Jazeera)

Protest u Beogradu, koji je počeo u utorak zbog najave novih restriktivnih mjera u borbi protiv korona virusa, održan je i u nedelju uvečer, a skup na platou ispred zgrade Skupštine protekao je bez incidenata i uz učešće znatno manje građana nego prethodnih dana.

Agencija Beta izvijestila je da na skupu nije bilo govornika, okupljeni građani su stajali u grupama, nosili transparente i povremeno uzvikivali parole protiv vlasti.

Al Jazeerin reporter Iz Beograda Marko Subotić kaže da se na protestima u Beogrdu kao i u nekoliko drugih gradova u Srbiji okuplja različit spektar ljudi. Neki od njih su došli zbog nezadovoljstva kako Vlada Srbije sprovodi mjere u borbi protiv korona virusa, drugi su došli kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odnosa Srbije prema Kosovu… “To su prije svega nacionalističke, desničarske struje”, rekao je Subotić. “Ovdje su od tek svršenih srednjoškolaca, preko studenata do najstarjih građana Srbije”, dodao je. 

Nasilne grupe 

Mirni protesti, koji su pokrenuti u utorak nakon najave srbijanske vlade da će ponovo pooštriti epidemiološke mjere zbog povećanog broja novih slučajeva korona virusa ubrzo su prešli u nasilne demonstracije kada je grupa demonstranata pokušala ući u Skupštinu Srbije.

Samo u petak navečer ozlijeđeno je 14 policajaca i 19 demonstranata u Beogradu, a uhapšen je 71 demonstrant.

Tokom demonstracija povrijeđen je i veliki broj novinara.

Dok predsjednik Vučić optužuje opoziciju za nerede i nasilne demonstracije, iz opozicionog Saveza za Srbiju optužuju vlast da plaća huligane kako bi nasiljem diskreditirali mirne proteste građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije