Oglasi

Šestero optuženih pred sudom zbog snimka napada na Novom Zelandu

Optuženima koji su dijelili snimak napada na džamije prijete kazne i do 14 godina zatvora.
U napadima vatrenim oružjem na dvije džamije u Christchurchu stradalo je 50 muslimanskih vjernika EPA

Šest osoba pojavilo se pred sudom na Novom Zelandu zbog optužbi da su nelegalno delili videosnimak direktnog prenosa napada na dve džamije prošlog meseca.

Stiven O'Driskol, sudija okružnog suda u Krajstčerču, gradu u kojem se dogodio napad, odbio je da odobri kauciju biznismenu Filipu Arpsu i mladiću od 18 godina, koji su privedeni u martu.

Ostalih četvoro optuženih nisu u pritvoru, napominje AP.

Agencija ističe da za optužbe za nabavku ili distribuiranje nepoželjnog sadžaja prete kazne do 14 godina zatvora.

'Meta je izabrana'

Arps (44) trebalo bi da se ponovo pojavi pred sudom posredstvom videolinka 26. aprila.

Mladić od 18 godina, koji nije imenovan, optužen je da je podelio snimak na kojem je direktno prenošen napad i fotografiju džamije Al-Nur, uz natpis "meta je izabrana".

On će se pred sudom pojaviti 31. jula, kada će biti razmatrana kaucija uz elektronski nadzor.

Australijanac Brenton Tarant, koji je optužen za ubistvo 50 muslimanskih vernika u napadima vatrenim oružjem na dve džamije u Krajstčerču, suočava se sa 50 optužbi za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva, objavile su nedavno policijske vlasti Novog Zelanda.

Napad koji se dogodio 15. marta bilo je najveće masovno ubistvo vatrenim oružjem koje je jedna osoba ikada izvela na Novom Zelandu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.