Šesta ‘Zlatna lopta’ za Lionela Messija

Lionelu Messiju je ovo druga nagrada ove godine, nakon što je proglašen najboljim i u izboru FIFA-e (EPA)

Šesti put u karijeri argentinski nogometaš Lionel Messi postao je dobitnik “Zlatne lopte”, koju francuski magazin France Football dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta.

Messi je nagradu primio na svečanosti u pariskom “Theatre du Chatelet” iz ruku kapitana hrvatske reprezentacije Luke Modrića, koji je prošle godine bio slavodobitnik, prenijela je Hina.

Nagradu je ustanovio novinar France Footballa Gabriel Hanot, koji je 1956. godine zamolio kolege da glasaju za igrača godine u Evropi, a prvi pobjednik bio je Englez Stanley Matthews iz Blackpoola.

Novinari su na početku mogli glasati samo za evropske igrače u evropskim klubovima, no 1995. godine je promjenama pravila dopušteno glasanje za neevropske igrače koji igraju u evropskim klubovima.

Pravila su opet promijenjena 2007. godine, kako bi u konkurenciju ušli igrači bilo koje nacionalnosti i iz bilo kojeg kluba u svijetu.

Van Dijk drugi, Ronaldo treći

Osvojivši šesti “Ballon d'Or”, Messi je postao rekorder, prestigavši Portugalca Cristiana Ronalda, koji je pet puta bio najbolji, dok su Francuz Michael Platini te Holanđani Johan Cruyff i Marco van Basten po tri puta bili najbolji.

Messiju je ovo druga nagrada ove godine, nakon što je proglašen najboljim i u izboru Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA), dok je Holanđanin Virgil van Dijk u augustu proglašen najboljim u izboru UEFA-e.

Van Dijk je i ovaj put bio drugi, dok je treće mjesto osvojio Ronaldo, koji se ni ove godine nije pojavio na svečanosti u Parizu.

U ženskoj konkurenciji slavila je Amerikanka Megan Rapinoe.

Izvor: Agencije